Tidningen Ingenjörskarriär, som drivs av Sveriges Ingenjörer och tidningen Ny Teknik, skriver på sin webbplats:
"Bristen på kvinnliga chefer beror inte på att kvinnor inte kan eller vill. Inte heller på att de inte lyckas bryta igenom glastaket. Det är männen som är problemet, enligt ledarskapsexperten".Ingenjörskarriär citerar från en blogg som skrivs av Tomas Chamorro-Premuzic, professor i psykologi på University College London. Det är han som kallas "ledarskapsexperten".
Han sätter sin professorsheder i pant och påstår följande:
"Män över hela världen tror att de är så mycket smartare än kvinnor. Men arrogans och övertro på sig på sig själv har en negativ korrelation till ledarskapstalang".Mansföraktet har verkligen slagit igenom på bred front i Sverige. Jag trodde att ingenjörstidningarna, med en majoritet manliga läsare, var en skyddad bastion för sådant. Jag trodde uppenbarligen fel.
Tänk er reaktionerna på Twitter och bland landets tidningskolumnister om tidningen Ingenjörskarriär hade skrivit att den låga andelen kvinnor bland chefer i allmänhet beror på en "kvinnlig antikarriärskultur". Eller om en tidning om medicinsk ohälsa skulle skriva om den höga andelen män bland självmordsoffer att "det är kvinnorna som är problemet".
Det var väl en svensk kvinnlig forskare som skrev att kvinnor som erbjuds att bli chefer ville ha en mentor och möjlighet att jobba hemifrån. Om de inte fick det var de inte intresserade.
SvaraRaderaOm detta stämmer rent generellt så skulle inte jag om jag var företags eller myndighetschef satsa på att få en kvinna att bli chef om hon inte var otroligt duktig och hade unika egenskaper och kunskaper. Ok att man kanske kan fixa en mentor men hur tusan skall det gå till att vara chef och jobba hemma titt som tätt ?
Om det dessutom finns ett antal kvalificerade män som vill ha jobbet utan dessa förmåner så ser jag ingen anledning att lägga pengar på att curla en kvinna.
Pelle2
Här är nog undersökningen du menar:
Raderahttp://chef.se/darfor-vill-kvinnor-inte-bli-chefer/
"I Chefs undersökning uppger tre av tio kvinnliga chefer att de någon gång har tackat nej till ett chefsjobb. De tre viktigaste orsakerna är: ingen möjlighet till personlig utvecklingsplan, utlandsresor flera gånger i veckan samt ingen möjlighet att jobba hemifrån".
Den undersökningen tyder på att det inte är "männen som är problemet", utan att kvinnornas önskemål inte passar arbetets förutsättningar. Därför får män chefsjobben istället.
Tidningen På Väg som också riktar sig till ingenjörer (infrastruktur, bygg osv) kör samma spår. De ser onda män överallt. Fördumningen är ett slöseri utöver att det också är ganska tråkigt att läsa som man.
SvaraRaderaOj då. Tipsa gärna om någon färsk sådan artikel!
RaderaFast professorn medger i kommentarsfältet att han uttalat sig alldeles för svepande och ensidigt (misandriskt).
SvaraRadera"Your point is well taken and I agree that the issue here is not to make categorical generalizations about men or women but to discern between confidence and competence and understand that we would be better off if we focused more on the latter and less on the former. Thank you for your comments."
Bättre sent än aldrig. Men det framgår inte i artikeln i Ingenjörskarriär.
RaderaJa, ju mer man ser sig omkring, ju mer hittar man. Misandrin finns överallt. Bra spaning!
SvaraRaderaTack! Såg den via Twitter. Twitter är en pissränna med enstaka guldkorn i.
Radera