En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

tisdag 26 november 2013

Ökat genusbistånd till krigshärjade länder

Biståndsorganet Sida skriver i ett pressmeddelande:
"Sveriges stöd till konflikt- och postkonfliktländer har de senaste åren allt mer inriktats på kvinnors säkerhet och på att bekämpa alla former av könsrelaterat våld. Stödet för insatser med jämställdhet som främsta fokus har ökat kraftigt från 119 miljoner kronor 2008 till 771 miljoner 2012".
Krig är fruktansvärt och de flesta som dör i krig är män (även om många kvinnor också dör) och de flesta som våldtas i krig är kvinnor (även om många män också våldtas).

Pressmeddelandet kommer med anledning av att Sida har släppt en ny studie om hur män och kvinnor beskriver sin egen situation i Demokratiska Republiken Kongo, där ett sällsynt blodigt krig har härjat och delvis fortfarande pågår.

I pressmeddelandet framgår också lite om vad Sida vill göra för att motverka misären.
"Studien ger ökad förståelse för hur våldsförebyggande arbete bör utformas med ett brett perspektiv; att ge psykosocialt stöd till dem som deltagit i strider, att få in jämställdhet i grundskolan, att inkludera hela samhället med också religiösa ledare, att slussa in tidigare barnsoldater i samhället igen och att fortsätta stödja kvinnoorganisationer".
Jag har en del bra och en del dåligt att säga om själva studien, men jag ska inte bli långrandig om det.

Utan jag vill istället ifrågasätta varför Sverige använder tre fjärdedelars miljard kronor på ett år på detta sätt i krigshärjade länder. Kommer "jämställdhet i grundskolan" i Kongo att minska dödandet, våldtäkterna och svälten? Jag tvivlar på det.

Bertolt Brecht var en tysk författare och dramatiker som upplevde Första Världskriget i Tyskland, det vill säga, på den förlorande sidan i kriget. Ett av hans mest kända citat är:

"Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral"
(Först kommer käket, sedan kommer moralen)

Jag tror att det ligger mycket i det påståendet. Påståendet har dessutom ett visst stöd i resultaten som Sida presenterar i studien. Om Sida istället skulle fråga kongoleserna själva vad de bäst behöver från utlandet, så tror jag att svenskt genusbistånd kommer långt ned på deras önskelistor.

Även DN skriver om studien.

12 kommentarer:

  1. Att dom inte efterfrågar svensk genusbistånd beror naturligtvis på att dom inte är upplysta. När Gudrun Schyman,Södertörns högskola och Kvinnolobbyn har utbildat dom så kommer dom förstå att det är bristen på genuskunskap som gör att dom får gå hungriga ;-).

    Skämt åsido så är det för jävligt att dom slösar tid och pengar på genusbistånd istället för att ge dom mat,kläder och riktig utbildning oavsett kön.

    Pelle2

    SvaraRadera
  2. Ännu ett pengasvinn som det garanterat inte kommer något resultat ur. Vem farao är det som skriver under på dessa pengar och tussa då Riksrevisionen på dem. Visa resultat för pengarna!

    SvaraRadera
  3. Men vad vet kongoleserna om vad de själva behöver? De förstår inte sitt eget bästa. Det är bara vi antirastiska vita feminister på Södermalm som vet vad de behöver. Och feministisk forskning har visat att det människor som drabbas av krig och svält behöver - det är svensk genusutbildning!

    SvaraRadera
  4. De är som alla andra missionärer, de ställer krav för att du skall få del av biståndet....
    Precis som kristna missionärer gjorde en gång i tiden, "javisst kan du få mat,, bara du går i vår skola så."

    Inget nytt under solen, bara nya missionärer....

    /Senior

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ser också parallellen. Samma frälsningsmetoder, men ny religion.

      Radera
  5. "Insatser med jämställdhet som främsta fokus" är nog inget annat än kvinnoinriktade insatser. Jämställdhet = kvinnoinriktat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kvinnoinriktade insatser och insatser mot männen som går ut på att de ska ifrågasätta mansrollen.

      Sida verkar i alla fall något vettigare och mindre ideologiska än Plan Sverige, och det är ju alltid något.

      Men jag tycker ändå att det är fel att bistånd till fattiga människor ska villkoras beroende av vilket kön de har. Det är diskriminerande och det sår split.

      Radera
  6. Kan inte säga det bättre än Brecht.

    Ser man på Maslows behovspyramid så verkar det som om de försöker bygga uppifrån. (Som sagt, Brechts version är bättre.)

    SvaraRadera
  7. Så kan man också se det!

    SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.