Den ryske presidenten Putins agerande i Ukraina, i svenskt luftrum och på andra ställen har aktualiserat försvarsfrågan i Sverige.
Försvarsutgifterna har sedan Kalla Kriget gradvis minskat från cirka 3 procent av bruttonationalprodukten (BNP) till 1,2 procent av BNP år 2012. Siffran ligger ungefär i nivå med de flesta av Sveriges grannländer utom just Ryssland, som lade 4,2 procent av BNP på försvarsutgifter förra året. Det har tagit lång tid att skära ned i Sverige och de mer fredliga grannländerna, och det skulle antagligen även kräva lång tid att bygga upp igen, om behov anses finnas.
Men försvaret ligger inte på latsidan för det. På Försvarshögskolans hemsida kan man läsa:
"Att Försvarsmakten är en av de myndigheter som jobbar mest med genusperspektiv är inte allmänt känt. Det är viktigt att Försvarshögskolan fullföljer detta eftersom Försvarsmakten lägger ner mycket resurser och tid".Varför är Försvarsmakten så ambitiös när det gäller genusarbete? Det kan ha att göra med att genusvetarna ser Försvarsmakten, liksom brandkåren, som en så kallad "manlig bastion". Sådana bastioner kan intas och nedkämpas inifrån med rätt strategi.
Nationella Sekretariatet för Genusforskning skriver:
"Idogt jämställdhetsarbete till trots sitter maskuliniteten i väggarna i det svenska försvaret. Såväl utrustning som träning utgår från en manlig kropp och att lära ut stridsberedskap är att lära ut manlighet".
"Det militära professionella kunnandet handlar om stridsberedskap, att kunna hantera vapen och vara beredd att riskera sitt eget liv. När man lär ut stridsberedskap lär man också ut manlighet. Den sammanhållning som både stridsduglighet och militär effektivitet kräver, baseras dessutom på homosocialitet och heterosexualitet".Vad genusarbetet inom Försvarsmakten har fått för effekter i praktiken skrev Helsingborgs Dagblad om för tre år sedan:
"Antagningsreglerna till utbildningen har anpassats därefter. Försvarsmakten har bland annat infört positiv särbehandling för kvinnor".
– Om vi har en man och en kvinna som båda har godkänt på testerna, så ska vi välja kvinnan, även om mannen har bättre resultat. Så gjorde vi även under värnpliktstiden, säger Lars Hammarlund, GMU-samordnare på Försvarsmakten".
"Antagningskraven har förändrats jämfört med under värnpliktstiden.Sänkta fysiska krav, positiv särbehandling, höjda värdegrundskrav och ambitiöst genusarbete. I försvaret. Sug på den karamellen.
– De fysiska kraven har sänkts medan värdegrundskraven har höjts, säger Lars Hammarlund".
Håll samtidigt tummarna för att Putin håller sig i skinnet och får en djup respekt för den "feministiska utrikespolitik" som Sveriges nya utrikesminister Margot Wallström har lovat bedriva.
Lästips:
Det kvoterade landslaget (Wiseman)
Försvarsmakten omfamnar feminismen (Genusnytt)
Försvarsrekryteringen – ett olyckligt genusexperiment (KDU i SvD)
Äntligen något positivt om försvaret (Cornucopia)
Feministiskt Ickeförsvar (Kollen om genus)
Könskrigare (Toklandet)
"– Om vi har en man och en kvinna som båda har godkänt på testerna, så ska vi välja kvinnan, även om mannen har bättre resultat. Så gjorde vi även under värnpliktstiden, säger Lars Hammarlund, GMU-samordnare på Försvarsmakten".
SvaraRaderaDet problemet löser sig med allmän könsneutral värnplikt.
/Bashflak
Du har en poäng. Jag är inte tillräckligt insatt i frågan för att veta vad jag tycker om värnplikt. Jag tycker i alla fall att värnplikt ska gälla oavsett kön om den nu ska (åter)införas.
RaderaDe får väl ta in några FI-anhängare så att dom gemensamt kan ställa upp sig vid Sveriges gränser och problematisera invasionsmaktsordningen,patriarkatet och strukturerna när vi blir anfallna.
SvaraRaderaSkämt åsido är det ju för jävligt att dom sänker kraven för att kunna kvotera in kvinnor i försvaret.Kraven har kommit till för att de är nödvändiga på de olika positionerna och inte för att utestänga någon.
Undrar vad nästa steg blir för genusdårarna ? Skall dom kvotera in någon till att bli t.ex kirurg för naturligtvis är kraven på medicinsk utbildning till för att utestänga någon grupp i samhället.
Pelle2
Håller med.
RaderaHaha! Hur kunde jag glömma? Tack för påminnelsen!
SvaraRaderaJag kan inte se hur man skall kunna återinföra värnplikten. När farsan mönstrade skulle man sitta i rullstol för att få frisedel, när jag mönstrade 1989 var det mycket lättare (men fortfarande svårt) de som mönstrade ett par år senare behövde i princip bara säga att de ville hem för att få frisedel.
SvaraRaderaRedan då fanns det för få platser och då hade vi ändå ett respektabelt antal förband jämfört med idag. Visst kan man göra vapenfri tjänst nu som då men antalet platser inom t.ex. räddningstjänsten är inte särskilt stort.
Jag vänder mig absolut emot att man mot sin vilja skall tvingas göra värnplikt på t.ex. ett dagis som en politiker föreslog. Det är inte värnplikt utan då utnyttjas man som grå arbetskraft.
Värnplikt? Gärna det men bara på villkor att det är riktig värnplikt. Militären, räddningstjänsten, kustbevakningen, tull samt ett antal specialistbefattningar. Hur man än vänder på det hamnar den stora volymen inom militären och vi har helt enkelt inte och kommer aldrig att ha ett tillräckligt stort antal förband igen.
Jag see din poäng och lutar mot att hålla med!
RaderaHaha, men jag undrar om de raljerande finnarna vet att även Finland lade 1,2% av sin BNP på försvaret år 2012. Eftersom Finland har lägre BNP än Sverige (färre invånare och lägre BNP/capita) så har Finland lägre försvarsbudget i euro räknat. Finland borde alltså vara ett lättare krigsbyte än Sverige om man bortser från putslustigheterna. Plus att ryssarna äger kärnkraftverket Olkiluoto till 34% och en massa andra andelar av industrin. Vet inte om jag skulle göra mig lustig över grannländernas försvarssituation om jag vore finländare...
SvaraRaderaMärkligt nog så verkar de trots detta få betydligt mer för pengarna.
SvaraRadera