En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

tisdag 28 oktober 2014

Vitryssland, Syrien och Qatar toppar globala jämställdhetslistor

Det här är nästan en repris på vad jag skrev förra året. Idag släpptes nämligen årets version av World Economic Forums Global Gender Gap Report (GGGR)(pdf).

Island toppade listan och Sverige hamnade på en fjärdeplats, totalt sett. Det anmärkningsvärda är ändå, fortfarande, hur GGGR beräknar sitt index som de använder för att göra sin rangordning mellan länder.

Om män har bättre utfall än kvinnor inom något av de områden som räknas (t. ex., högre lön), så blir index lägre.

Om män har lika bra utfall som kvinnor inom ett område, så blir index maximalt för det området.

Och om kvinnor har bättre utfall än män inom något område (t. ex. längre livslängd), så blir index OCKSÅ maximalt för det området.

Lite som feministisk procenträkning alltså, men något mer sofistikerat.

GGGR erkänner även i år att det finns andra sätt att räkna, men detta sättet är "mer lämpligt för våra syften" än andra sätt, skriver författarna.

Och ännu mer bisarrt blir det när faktorerna jämförs var för sig, vilket görs i rapportens Appendix E.

I Lesotho går 41% av alla flickor i gymnasiet, medan pojkarna verkar lida av en extrem antipluggkultur, så endast 26% av pojkarna går i gymnasiet. Alltså rankas Lesotho som världens mest jämställda land när det gäller gymnasieutbildning.

Medan i Litauen går 96% av flickorna och 97% av pojkarna i gymnasiet. Fruktansvärt ojämställt jämfört med i Lesotho, naturligtvis. Litauen får därför en skamlig 84:e-plats i världsrankingen för jämställt gymnasium.

I Qatar finns det nästan 7 gånger så många kvinnor på högskoleutbildningar som män. Följaktligen rankas Qatar som världens mest jämställda land inom högre utbildning.

Medan de stackars högskolestuderande kvinnorna i Schweiz bara utgör 99% av det antal män som går högskoleutbildning. Fruktansvärt ojämställt. Schweiz hamnar således på plats nummer 100 i världsrankingen för jämställd högskola.

Det krigsdrabbade landet Syrien har gått om Ryssland som världens mest jämställda land angående förväntad livslängd. Syriska kvinnor lever i genomsnitt 65 år, medan de privilegierade syriska männen envisas trots kriget med att leva i snitt 55 år.

Men i Kuwait lever männen ett helt år längre än kvinnorna i snitt. Fruktansvärt ojämställt. Kuwait hamnar på en förnedrande 140:e plats på världsrankingen för jämställd förväntad livslängd, vilket bara underträffas av två andra länder.

Vitryssland briljerar i jämställdhetskategorin "Professionella och tekniska arbetare". Där går det 2,66 kvinnor på varje man, vilket är mest jämställt i hela världen enligt GGGR.

Grekland har däremot bara en kvinna per man i denna jämställdhetskategori och hamnar följdenligt på en snöplig 62:a-plats.

Det är synd att det inte finns ett Nobelpris i matematik. Då skulle en given kandidat vara World Economic Forum, som på ett sådant nyskapande sätt kan beräkna jämställdhet, år efter år.

Svenska medielänkar om rapporten:
Svenska YLE: Vi är jämställda i arbetslivet år 2095
SvD: Forskare: Lönegapet kan minska
Nyheter24: Vi är alla döda när Sverige blir jämställt
HD: Allt ordnar sig 2095


12 kommentarer:

  1. Det måste var feminister som ligger bakom den här bisarra rapporten...
    Pelle2

    SvaraRadera
  2. Den måste ju vara ironisk??!?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är inte ett dugg ironisk. Den har omskrivits i svenska medier och i en massa andra medier världen över. Det är så här internationella jämställdhetsexperter jobbar.

      Radera
  3. Sektvibbar säger jag.
    Det är väl en exklusiv klubb för beslutsfattare vad jag kan förstå.

    Och var har vi vår granskande journalistkår som rapporterar om att en klubb med orden "World Economic" i namnet är fullstänigt odugliga på att sätta upp rimliga matematiska kriterier?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vår journalistkår verkar hittills ha haft annat för sig.

      Radera
  4. Briljant sammanställt! Och det säger väl allt egentligen att ingen journalist i de traditionella medierna rapporterar om denna galenskap. Istället gör man tvärtom och tolkar felaktigheterna som någon slags låtsasfakta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Precis, ingen granskar, trots att matematiken är enkel. Det blir bara artiklar av "kvinnor drabbas värst"-typ istället, helt i vanlig ordning.

      Radera
  5. Bra jobbat! Jag tycker att detta borde även publiceras för en bredare publik.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Gärna det, du får uppslaget och uppdraget med varm hand ;)

      Radera
  6. Jag är faktiskt bekant med Saadia och kommer ihag 2006 när de diskuterade metodologin. De var faktiskt fullt ut medvetna om problemen vad gäller dimensionerna utbildning och hälsa. Anledningen till att de beslöt sig att inte räkna över 100% är helt enkelt att fa länder skulle uppvisa ett gender gap i genomsnitt pa de tva dimensionerna, vilket "would defeat the purpose of the index" och förmodligen skulle leda till hard kritik fran sponsorer.

    I listan över det absurda saknas kanske att Rwanda ledde listan för politisk jämställdhet vid nagot tillfälle, eftersom över hälften av parlamentarierna är kvinnor. Den makabra anledningen till kvinnoöverskottet? Det later jag läsarna lista ut själva.

    SvaraRadera
  7. Intressant att det är ett feministiskt beställningsverk, om jag tolkar det du skriver rätt. Ja, listan på absurditeter kan göras längre, jag skrev kortfattat för att behålla läsarnas uppmärksamhet...

    SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.