ONS skriver:
"Den allmänna minskningen i skillnad mellan manlig och kvinnlig dödlighet kan förklaras av ett antal skäl, däribland förbättringar av mäns hälsa som leder till en ökning av manliga medellivslängden, som har ökat i snabbare takt än för kvinnor. Ökning av antalet kvinnor in i arbetskraften under de senaste 50 åren anses ha haft en inverkan på stress, rökning och alkohol, vilket har lett till förändringar i hälsan hos kvinnor".Samma trend med snabbare ökning i förväntad livslängd hos män än hos kvinnor finns även i Sverige och i USA. I Sverige minskade skillnaden i livslängd med 1,8 år mellan 1988 och 2008. Fortfarande lever kvinnor ungefär fyra år längre än män i Sverige.
I Excel-tabellen "Återstående medellivslängd för åren 1751-2008" som finns på Statistiska Centralbyråns hemsida framgår att kvinnor levde längre än män i Sverige redan på 1700-talet. Skillnaden ökade långsamt fram tills 1986 och har därefter minskat. De kvinnor som avled 1986 hade som regel inte arbetat lika mycket som de kvinnor som avlider idag.
Så kanske ONS' förklaring håller. Kanske kvinnors intåg på arbetsmarknaden inte bara har varit en jämställdhetsreform, utan kanske det även har bromsat kvinnors ökande livslängd via stress, rökning och alkoholkonsumtion.
Nu menar jag att det är bra om de män och kvinnor som vill jobba får jobba, men den brittiska rapporten tyder på att den ökade arbetsviljan även har ett pris på ålderns höst.
Och den goda nyheten är att mäns hälsa har förbättrats de senaste åren, enligt den brittiska myndigheten.
En annan god nyhet kan ni läsa om hos PappaRättsGruppen: "Pappa fick upprättelse i vårdnadstvist – nästan 11 år efter tingsrättsdomen"
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentarer inaktiverade
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.