En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

torsdag 21 maj 2015

Karlstad borde byta namn till Henstad


Karlstads kommun har beslutat att genomgående använda ordet "hen" i kommunala handlingar, i passande situationer. En kommunstyrelseledamot motiverade det så här till Sveriges Radio:

– Det är viktigt att kommunen är neutral i sin kommunikation (...).

Självklart krävs det en feministisk landvinning i form av ordet "hen" för att kommunicera neutralt. "Vederbörande" låter ju så hopplöst omodernt.

Men jag tycker att Karlstads kommun missar elefanten i rummet här. Hur ska kommunen kunna kommunicera neutralt om kommunen heter KARLstads kommun?

Att ha "Karl" i kommunnamnet signalerar destruktiv maskulinitet och svenskt kolonialförtryck och osynliggör alla kommunens rasifierade och icke-män som inte identifierar sig med någon Karl, än mindre med krigarkungen Karl IX, som gav namn till kommunens centralort.

Det är dags för Karlstad att tänka nytt och fräscht och inte bara använda "hen" i kommundokument för att krossa patriarkatet. En möjlighet är att låta en kvinna ge namn åt staden fortsättningsvis. Inte mer än rättvist efter alla dessa år av patriarkalt förtryck. Zarah Leander är en het kandidat att bidra med namn. Zarahstad istället för Karlstad.

Å andra sidan ger Zarahstad fortfarande otäcka vibrationer av vithet, cis-norm och kolonialism. Bättre då att låta Karlstad-stadsdelen Henstad (se kartan ovan) ge namn åt hela tätorten och hela kommunen. Då kan ingen bli kränkt. Neutralare än Henstad kan det inte bli.

9 kommentarer:

 1. Solstad. Staty finns redan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte otänkbart! Ge Karlstad, Karlskoga, Karlskrona, Karlshamn, Kristianstad och de andra orterna med dylika namn tio år med feministisk regering, så kommer nog alla att få sig varsitt namnbyte.

   Radera
 2. Följaktligen måste "Körkarlsvägen" på kartan döpas om till "Körhensvägen". En ganska enkel lösning är att skrivprogrammen alltid sätter in "hen" överallt där det förekommer "karl", "man", "son", "pojke", "herr(e)" och andra förtryckande cis-maskulina ord. "He-man" blir alltså "he-hen".
  Själv skulle jag föredra det mer svenska "hön", men svenskheten är ju ett vidrigt maktordningsverktyg.
  Alternativt kunde man, dvs hen, mer frekvent börja använda det behändiga och särskilt i Kalixtrakten älskade prefixet "o-". Karlstad blir då "Okarlstad". Och "man" blir "oman", men på något mystiskt vis förstärks den patriarkala överordningen hur oman än bär sig åt. Jag kan inte se någon annan lösning än en total språkrevision.
  / Sixten

  SvaraRadera
 3. Bättre att bara använda hen till allt. Annars hittar patriarkatet ett sätt att visa sitt fula tryne ändå. Kort och gott, Hen hen hen hen hen. Betoningen avgör vad den meningen betyder.

  Men vänta nu, ser inte h:et lite bredbent ut? Ahhh panik, patriarkatet är överallt! Mer genus nu! Fort! Margot! Ave genus, Ave genus, Ave genus, *gör kvinnosymbol med fingrarna över bröstet*. Kramar Scummanifestet hårt men känner ändå hur skräcken är mig övermäktig.

  SvaraRadera
 4. Jag läste får många år sedan en anekdot om när Zarah Leander träffade Joseph Goebbels, och Goebbels då var intagen av stjärnan, han hade dock ett problem: "Det är bara synd det här med namnet, Z-a-a-a-rah, det låter så judiskt."
  Varvid Zarah svarade: "Jaså, säger du det J-o-o-o-seph."
  (Om historien är sann eller inte har jag ingen aning om)

  SvaraRadera
 5. Lite roligt är väl att det redan finns Henstad i Karlstad (har passerat där några gånger och haft lika kul varje gång...):

  Henstad är ett villaområde i nordvästra Karlstad. Henstad avgränsas i väster av riksväg 61 och i direkt anslutning öster ligger Hultsberg. Där finns en förskola[1] och totalt 797 bostäder (tillsammans med Hultsberg)[2].

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henstads kommun har redan visat framfötterna! Nu är det bara att ta steget fullt ut.

   Radera
 6. Det är skönt att se att skattebetalarna i Karlstad får valuta för sina skattepengar...
  Det gäller ju att fokusera på rätt saker.
  Pelle2

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.