En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

lördag 9 maj 2015

Tillägg till den feministiska ordlistan

Att följa feministiska resonemang är lite som att lära sig ett nytt språk. Sektmentaliteten sitter så djupt så att medlemmarna måste uppfinna nya ord hela tiden för att hålla distans till den ondskefulla, förtryckande omgivningen. Att förändra språket i allmänhet ses som en politisk handling.

Ingen har väl missat ordet "hen", som rentav har hittat till den officiella svenska ordlistan SAOL och som används av diverse debattörer. En feministisk delseger bara det. Här är några till som jag har skrivit om tidigare.

Amra.nu listar ytterligare uttryck som är nödvändiga att vara bekant med för att förstå vad sekten menar. Snart i en ordbok nära dig.

Några ord som saknas i Amras lista är dessa:

mansplaining (-en); [att] mansplaina: när en man försöker förklara något eller bara öppnar munnen. Det ses ofta som inte önskvärt.

whitesplaining (-en); [att] whitesplaina: när en person med ljus hudfärg försöker förklara något eller bara öppnar munnen. Det ses ofta som inte önskvärt.

straightsplaining (-en); [att] straightsplaina: när en person med heterosexuell läggning försöker förklara något eller bara öppnar munnen. Det ses ofta som inte önskvärt.

cisplaining (-en); [att] cisplaina: när en person som är nöjd med den könstillhörighet som vederbörande tilldelades vid befruktningen försöker förklara något eller bara öppnar munnen. Det ses ofta som inte önskvärt.

utseendeism (-en): att uppskatta eller inte uppskatta någons utseende. Det ses som ett grovt extraförtryck.

Vet ni några ytterligare ord som hör hemma i Amras lista?

4 kommentarer:

 1. Det behövs verkligen en ordlista för att hålla reda på alla uttryck som feministsekten har.
  Att dom hittar på egna ord må vara hänt men när dom omdefinierar gamla och vedertagna begrepp så är det mycket värre tycker jag. Då måste man till slut inleda varje diskussion med hur definierar du det här begreppet för att begripa vad den andre pratar om.
  Patriarkat är ett typexempel.Det betyder fadersvälde i dess ursprungliga bemärkelse men på feministiska betyder det en struktur som gör att allt som feminister tycker missgynnar kvinnorna är ett tecken på mäns förtryck av kvinnor.
  Pelle2

  SvaraRadera
 2. Men om man beskyller någon för att ha ägnat sig åt whitesplaining, gör man sig inte då samtidigt skyldig till utseendeism?

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.