En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

fredag 10 maj 2013

Aftonbladet utmålar män som mördare
Män är överrepresenterade som gärningspersoner vid mord. Men när det gäller att ta livet av spädbarn finns en hög frekvens kvinnor bland gärningspersonerna.

Tänk er om en av Aftonbladets kolumnister skulle ha kommenterat det senare faktumet så här:

Rubrik: "Jag är så trött på kvinnor som dödar spädbarn"
Ur texten: "På något vis känns det som att detta är något som vi ser som ofrånkomligt, som en del av kvinnligheten". 
"Jag är så innerligt trött på galna, självrättfärdiga fruntimmer som tar med sig oskyldiga människor in i döden. 
Är det något problem vårt samhälle borde ta tag i på allvar så är det kvinnorollen, som år 2013 ännu är så bedrövligt fyrkantig, begränsande och farlig".

Naturligtvis vore detta otänkbart eftersom en sådan kolumn skulle ses som kvinnoföraktande. Som om kolumnen skulle angripa kollektivet kvinnor för något som en liten del av dem gör sig skyldiga till.

Men när kolumnisten Jennifer Wegerup vädrar sitt mansförakt på exakt samma sätt så tvekar Aftonbladet inte över att publicera det.

Bloggat: Zac, Maukonen, Häxanmexan.

8 kommentarer:

 1. Hon verkar ju inte veta hur hon vill ha det. Ena stunden älskar hon män och skriver att det är undantagsfallen bland männen som dödar och i andra stunden menar hon att det är mansrollen som dödar.
  Som män är vi väl alla en del av mansrollen och den säger i alla fall inte för mig att det är ok att döda för att du är man.
  I de flesta länderna,kanske alla,har männnen skrivit lagarna och jag känner inte till något land där det enligt lagen är ok för män att godtyckligt döda någon annan.
  Jag tror nog att den gode Wegerup är en extremfeminist som vill klistra på epitetet mördare på män i gemen.Sedan försöker hon tona ner sitt påstående genom att säga att hon älskar män.
  Om man skall vara extremfeminist så får man väl stå upp för sina tokerier fullt ut.

  Pelle2

  SvaraRadera
 2. Ja vad ska man säga. Har skickat några länkar till Jennifer så hon kan läsa på lite. Tycker även att Häxanmexan ger ett bra "svar" i "Sagotanten Jennifer Wegerup".

  http://blogg.vk.se/Mexan/2013/05/10/sagotanten-jennifer-wegerup-1206757  SvaraRadera
 3. Pelle2: Precis! Alla länder straffar mördare åtminstone någorlunda hårt.

  Mia: Bra gjort! Tack för länken, hade missat den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm, fick ett svar som inleddes med lite manlig härskarteknik, och sen en tankevurpa. Hon berättade att massa män hade mailat och var ledsna över vad "ickemän" gjorde i manlighetens namn..?!! Är mansrollen det flest män gör/tycker eller vad en handfull "ickemän" gör? Jag blir förvirrad ;)

   Radera
  2. Tror faktiskt inte att mördare säger sig begå mord i manlighetens namn. Om de överhuvudtaget uttalar sig om sina mord så handlar det nog mera om att de vill visa sin överlägsna intelligens(narcissism) eller att de vill straffa sina offer på något sätt.
   Sedan att Wegerup får reaktioner från vanliga män spom blir ledsna och förbannade på att de blir ihopbuntade med mördare är ju inte så konstigt.
   Jag identifierar mig inte med manliga mördare lika lite som kvinnor identifierar sig med fångarna på t.ex Hinseberg.
   Pelle2

   Radera
  3. Japp exemplen hon tar upp i artikeln visar att det rör sig om människor som upplever sig som kränkta och som tar hämnd på de som de upplever har kränkt dem. Precis som t ex Zethraeus. Det som möjligen kan ha att göra med manligt och kvinnligt är sättet man hämnas på.

   Radera
 4. F-låt kunde inte låta bli…

  TV Z Avsnitt 8, Säsong 1
  Med Jennifer Wegerup (13.25 in i programmet).

  ”De senaste fotbollsnyheterna, de senaste rubrikerna om Zlatan. Sen finns det förstås andra nyheter också kring PSG och Zlatan. Inte så viktiga, men ganska kittlande.”

  http://tv.aftonbladet.se/webbtv/sport/fotboll/tvz/article11271.ab

  Vad gör vi med denna kvinnoroll, detta ständiga objektifierande av män. Undrar när vi ser ett liknande inslag med låt säga ett damlandslag ;)

  SvaraRadera
 5. Apropå mina kommentarer som har varit sakliga på JW blogg så har de censurerats. Men huvudsaken är att de når henne så hon kanske kan börja tänka om, iaf i frågan "utvidgade självmord".

  Appropå censur (japp nu är jag irriterad) så har jag bara råkat ut för det på 'feministbloggar', men nu har det till min stora besvikelse också skett på en 'pappablogg'. Därmed lägger jag även Pater semper est till min lista över oseriösa.

  Japp detta är OT men tystas man så tar sig kritiken alternativa kanaler som alla vet, eller?

  Ekvalist feel free to erase

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.