En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

söndag 12 maj 2013

Helgens demonisering av mänI helgen har det varit populärt att demonisera män i medierna.

Värst av alla var trots allt inte Katrine Kielos i Aftonbladet som skrev om slavhandel. Hon osynliggjorde bara manliga slavar och kvinnliga slavhandlare, vilket lockade läsaren att tro att männen, exempelvis genom det så kallade patriarkatet, förslavar kvinnor.

Utan värre är det med Natalia Kazmierska, som i samma tidning försökte att ge mannen skulden för alla krig, och skriver om krigarna:
"Vad driver dem? Svaret finns i vår djupt rotade, manliga våldskultur".
Även hon osynliggör kvinnliga aktörer: kvinnliga soldater och kvinnliga självmordsbombare.

 Ann Heberlein skrev på SVT Debatt om män i fjärran länder som har hållit kvinnor fångna i sina hus:
"Det är en människosyn – eller ska jag säga kvinnosyn – som delas av miljontals män världen över, också i Sverige".
Intressant! Hur kommer det sig då att dessa brottslingar, för de klassas faktiskt som grova brottslingar, får stränga straff om nu Ann Heberleins teser stämmer?

Jan Helin, chefredaktör på Aftonbladet, svadar loss om samma ämne. Han kan inte låta bli att synliggöra gärningspersoners kön:

"Slutsatsen av Bobby och Fritzl var densamma som kommer att bli fallet i Cleveland; detta var möjligt mitt ibland oss, utan att någon förstod vad som pågick, trots att några borde förstått.
Det, och insikten att det finns män som världen skulle vara bättre förutan".

I Bobby-fallet dömdes ju mamman till exakt samma straff som styvpappan, tio års fängelse. Varför skulle världen vara bättre utan styvpappan än utan mamman? Återigen ett osynliggörande av en kvinnas illdåd i syfte att etablera bilden av mannen som förtryckaren.

Själv har jag, trots detta, haft en härlig, solig helg.

2 kommentarer:

 1. jag såg också Kazmierskas artikel och naturligtvis fanns det ingen möjlighet att kommentera den. Extremfeministerna vill ju inte ha något mothugg på deras predikningar.

  Skulle vara spännande att se Heberleins källa som visar att miljontals män har en kvinnosyn som gör det ok att hålla kvinnor fångna i sitt hus. Det är väl ett fåtal fall som har blivit kända på senare år och definitivt inte miljontals. Även om man skulle kolla runt i hela världen så tror jag inte man kommer upp i miljontals fall.
  Självklart är det sjukt att sådant händer men jag kan definitivt inte se att det är beroende på en mansroll. Återigen vill man alltså ge alla män en kollektiv skuld för vad ett fåtal män gör. När skall Heberlein ta ett ansvar för de kvinnliga brottslingarnas gärningar ?

  Pelle2

  SvaraRadera
 2. Precis. Det är bara lösa, svepande, generaliserande anklagelser. Att skriva så om kvinnor vore otänkbart, och tur det. Medierna avhåller sig från att ge gärningspersoner en etnicitet i rapporteringen och borde i konsekvensens namn avstå från att ge kön åt dem också.

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.