En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

torsdag 2 maj 2013

Delat barnbidrag kan bli verklighet till sommarenTidningen Riksdag och Departement:
"Mödrarnas vetorätt över barnbidraget är på väg att försvinna. Regeringen ska presentera ett lagförslag om delning av barnbidraget före sommaren".
Förslaget kommer förmodligen att innebära att barnbidraget ska delas på båda föräldrarna, om inte föräldrarna enas om något annat, skriver tidningen.

För drygt ett år sedan gjorde samma tidning en rundfrågning bland riksdagspartierna och då var det bara Moderaterna som motsatte sig delat barnbidrag. Flera andra partier förde fram argumentet att fördelningen av barnbidraget bör vara könsneutral.

Enligt denna debattartikel hävdade Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt år 2005 till tidningen SvD att det var olämpligt att pappan fick del av barnbidraget då detta kunde användas till att finansiera pappans alkoholmissbruk.

Trots det hittillsvarande motståndet är det nu alltså dags för regeringen och riksdagen att ta ett viktigt kliv för att göra pappor till fullvärdiga föräldrar i samhällets syn.

Invändningen att det finns många fattiga ensamstående mammor håller inte riktigt. Barnbidraget är till för barnen, inte för fattiga vuxna - de senare måste få sin utkomst av något annat.

Även Aftonbladet, MetroUpsala Nya Tidning och bloggarna Maukonen och PappaRättsGruppen uppmärksammar detta.

7 kommentarer:

 1. Fantastiskt! Men låt oss vänta på reaktionerna. Det här kommer inte att släppas igenom utan strid från kvinnolobbyn, kvinnojourerna eller feministjournalisterna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får väl se! Schyman var ju positiv till lagen om lika försäkringspremier för bilar, så nog finns det feminister som ser vitsen med könsneutral tilldelning av barnbidrag. Alla feministpartier är ju för. Men jag förväntar mig en och annan känslodrypande kolumn från ROKS och My Vingren innan detta blir verklighet.

   Radera
 2. Nä detta kommer inte att gå igenom utan strid för då innebär det att de tappar en viktig markering från samhällets sida om att de är viktigare. Och sen vet vi ju vad Reindeer himself tycker, att pappor bara super upp pengarna...

  SvaraRadera
 3. "Och sen vet vi ju vad Reindeer himself tycker, att pappor bara super upp pengarna" Fast där talar han väl om egen erfarenhet. Sen om han själv gått i sin fars fotspår vet vi mindre om.

  SvaraRadera
 4. Han har gått ut med detta "argumentet" nu igen. Tänkte blogga om det ikväll.

  SvaraRadera
 5. Ett riktigt skitförslag som kommer att drabba de barn som redan är ekonomiskt utsatta. En snål pappa blir inte mindre snål för att han får halva barnbidraget som mamman behöver till barnens alla utgifter, där de kanske bor till 90 %. Och gud vad alla pappor verkar ha stört sig på att mamman får barnbidraget till barnen. Är det så att alla pappor är bittra på sina ex, för att de har blivit lämnade? Om de dessutom har mycket bättre inkomst än mamman - släpp bitterheten och se till barnens bästa för tusan! Inte gnällpappans bästa!

  SvaraRadera
 6. Surt sa räven? Om du läser förslaget ser du att det bara gäller barn som har delat boende.

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.