En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

onsdag 29 maj 2013

Manlighet påstås vara ett samhällsproblem



Det är vanligt att rasister maskerar sin rasism genom att klaga på "den muslimska kulturen" istället för att klaga på muslimer. Eller klagar på "judiskheten" istället för att klaga på judar. Exempel är enkla att hitta via valfri sökmotor.

Det är, på samma sätt, vanligt att sexister klagar på "manligheten" eller "maskuliniteten" för att maskera sitt förakt mot män.

Ett exempel är nättidningen Dagens Seglora, som har en färsk artikel som heter "Manligheten är ett samhällsproblem". Ur innehållet:

"Länge har fokus legat på kvinnorollen, att vi måste förändra förhållningssätt och synsätt på kvinnan för att komma framåt som samhälle. Ett problem som det medför är att vårt synsätt på manligheten alltför sällan görs till objekt för kritisk granskning. Feminismen behöver lyfta fram den urspårade manligheten som ett faktiskt samhällsproblem".

Undrar hur reaktionen hade blivit om någon skulle klaga på "den urspårade judiskheten" i Dagens Seglora och kalla det för ett samhällsproblem som behöver lyftas fram. Det är förstås otänkbart - judeförakt är inte accepterat i den allmänna samhällsdebatten, och väl är väl det. Men mansföraktet grasserar. Är inte det ett samhällsproblem?

5 kommentarer:

  1. Manligheten och mansrollen utsätts för kritik mer eller mindre dagligen i massmedia och andra forum.
    Om de menar i ett forskningssammanhang så vet jag inte hur det är med den saken men jag gissar att våra så kallade forskare på södertörn gör ett eller annat försök. Fast de kanske är diskvalificerade som forskare även hos feministerna själva ;-).

    Det är ju också intressant att de pratar om den urspårade manligheten. De flesta av oss män är goda samhällsmedborgare som bidrar till samhällets och privatlivets utveckling. På vilket sätt menar de då att manligheten är urspårad ? Är det i vanlig extremfeministisk ordning de kriminella och psykiskt sjuka männen som de menar representerar manligheten ?

    I så fall borde de i konsekvensens namn tycka att de kvinnliga kriminella och psykpatienterna representerar kvinnligheten och då borde det vara ett lika stort problem.

    Fast nu är jag ute på hal is och ägnar mig åt manliga härskartekniker som krav på fakta och logik ;-)

    Pelle2

    SvaraRadera
  2. Pelle2, du har helt rätt. Fakta och logik är manlig härskarteknik om du frågar valfri postmodernistisk feminist.

    SvaraRadera
  3. Ett par saker, Ekvalist.

    Du har tyvärr fel i ditt resonemang om att kritik mot judiskhet skulle vara oacceptabelt i dagens samhälle. Jag har äcklad sett hur antisemitismen under senare år spridit sina tentakler bland vänstersinade akademiker. Och då har jag själv ingen personlig koppling alls till det judiska, så jag kan bara undra hur det känns för dem som faktiskt direkt är i skottgluggen (nästan bokstavligen, kan jag väl tillägga).

    Ironsikt kan jag väl också konstatera att manligheten inte är ett problem idag, men kommer nog att bli det ifall fler män blir som den där figuren du citerar. Inget samhälle kan överleva på sikt om dess unga män förvandlas till gråtmilda genusvarelser.

    SvaraRadera
  4. Unknown: Det har jag missat. Eller så har vi olika definition på antisemitism. Vilka vänstersinnade akademiker menar du?

    Jag kan hålla med om att många vänstersinnade akademiker blundar för hatbrotten mot judar i Sverige, och så kan jag hålla med om att många har en svartvit ("strukturell") syn på Israel-Palestinakonflikten. Men de attitydundersökningar som har gjorts har visat att antisemitismen faktiskt är särskilt ovanlig hos folk med vänstersympatier.

    Att antisemitism förekommer i dagens samhälle råder ingen tvekan om. Men det jag skrev var att det "inte (är) accepterat i den allmänna samhällsdebatten". Om du inte håller med får du gärna ge exempel på motsatsen.

    SvaraRadera
  5. Mattias Irving i Dagens Seglora verkar vara en trevlig kille som till skillnad från många andra skribenter beaktar givna kommentarer och svarar både artigt och sakligt. Tyvärr verkar han ha en väldigt negativ bild av begreppet "manlighet", vilket ofta leder till mycket bisarra slutsatser.
    Erik S

    SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.