En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

onsdag 8 maj 2013

Skjuta mot manliga måltavlor upprör inte DNDagens Nyheter har idag en artikel om företaget Zombie Industries som säljer måltavlor i form av dockor till skytteövningar. Dockorna har en skev könsfördelning:
"Bolaget har ett uval på 15 zombies (varav en liknade president Obama så mycket att den drogs tillbaka inför konferensen av NRA), men bara en är kvinna. Där finns även dockor som går under benämningar som clown, nazist och en terrorist".
Men DN upprörs inte över denna skeva könsfördelning. Ingenstans i artikeln reses krav på att det ska vara 50/50-fördelning mellan könen bland måltavlorna.

Istället upprörs DN över att en av dockorna föreställer en kvinna, och kopplar det till begreppet "mäns våld mot kvinnor".

I verklighetens USA löper män en mycket större risk än kvinnor att dö en våldsam död.

Tidningen Wall Street Journal för statistik över sådana dödsfall åren 2000-2010. Det visade sig att nästan fyra män dog en våldsam död under perioden för varje kvinna som gjorde det.

En av USA:s justitiedepartements underorganisationer OJJDP skriver på sin hemsida:
"Unga afroamerikanska män har den högsta frekvensen för att dö en våldsam död jämfört med alla andra ras- och könsgrupper. Dödsfall med skjutvapen inblandade har varit den ledande dödsorsaken för afroamerikanska män/pojkar i åldrarna 15 till 19 år sedan 1969".
Men att så många män avbildas som måltavlor av företaget Zombie Industries bekymrar inte DN.

Bloggat: Certatio

10 kommentarer:

 1. För Genusvetenskapsnytt(DN)så kvittar det väl om det är hundra män som pekas ut och en kvinna. Det är ändå mest synd om kvinnan. Dn borde skänka en offerkofta till samtliga kvinnliga prenumeranter så att de kan må dåligt tillsammans hela tiden.

  Pelle2

  SvaraRadera
 2. Lämpligt förslag, Pelle2.

  Hoppas piken i inlägget framgår: man kan inte kräva 50/50-fördelning bland börsbolagens styrelseposter utan att samtidigt kräva 50/50-fördelning bland alkoholisterna, narkomanerna, de hemlösa, suicidfallen samt skyttedockorna.

  SvaraRadera
 3. Min kommentar blir att det blir mer ok att visa på artikelns brister om man samtidigt förkastar det som faktiskt var milt uttryckt helt upp åt väggarna...The Ex?!!!

  SvaraRadera
 4. Jodå,piken gick fram.Jag tycker också att de skall kräva manlig kvotering till veterinär och läraryrkena som är kvinnodominerade.
  Fast när man försökte kvotera in män till veterinärutbilningen så var det någon som gick till domstol och stoppade det hela.Då var det konstigt nog inte lika kul att låtsas jobba för jämställdhet.
  Pelle2

  SvaraRadera
 5. Mia: alla dockorna hade väldigt dumma namn, tycker jag. Inte bara The Ex...
  Pelle2: Jovisst var det så.

  SvaraRadera
 6. Ok men för en liknelse kan man ju undra hur reaktionerna sett ut om en av dockorna döpts till "VisitationRightDad" ("Umgängespappan"). Eller så är det bara jag?

  SvaraRadera
 7. Mia: Nej, inte bara du.

  Johan

  SvaraRadera
 8. Naturligtvis smaklöst och precis lika smaklöst som att ha en muslimsk man med skägg som docka och kalla honom för "terrorist", tycker jag.

  SvaraRadera
 9. Ja visst, man kunde ju ha haft en kvinnlig terrorist (utan burka), istället för att döpa den kvinnliga dockan till The Ex.

  SvaraRadera
 10. Uppföljning: http://wonkette.com/515976/zombie-industries-discontinues-its-the-ex-shooting-target-spoiler-no-it-doesnt

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.