En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

torsdag 16 maj 2013

Behövs mannen?Behövs mannen? Det är rubriken på ett program som sändes i den svenska statstelevisionen igår. Bakgrunden är att mannen snart inte är nödvändig längre för mänsklig fortplantning, samtidigt som mäns utbildningsnivå sjunker under kvinnornas i många länder.

"Att vara kvinna är att uppleva förtryck. Världen över", säger en kvinnlig speakerröst.

Programmet ger inget entydigt svar på frågan om mannen behövs.

Tänk er om ett liknande TV-program hade sänts på TV-kanalen Al Jazeera om judar, med titeln "Behövs juden?" Då hade reaktionerna inte låtit vänta på sig.

Bloggat: Kimhza Bremer

9 kommentarer:

 1. Är inte det något motsägelsefullt att säga att mannen är obsolet samtidigt som kvinnan är förtryckt (höll på att skriva förryckt...freudian slip kanske...)?

  SvaraRadera
 2. Jovisst är det motsägelsefullt! Ungefär lika motsägelsefullt som att kalla judar för Untermenschen och samtidigt påstå att de styr världen i en mystisk konspiration.

  SvaraRadera
 3. Intressant i programmet (inslaget om kvinnobyarna) var att man påpekade att en värld med kvinnor inte nödvändigtvis behövde vara bättre. Det fanns ju tydligen maktmissbruk i ursprungsbyn och iaf en konflikt med 'utbrytarbyn'. Sen sa man att det dock inte förekom våld. Något som jag dock inte alls håller för otroligt skulle kunna komma med tiden. Här ökar ju vad jag förstår våldet mot unga kvinnor där unga kvinnor är förövare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi ser ju som sagt i andra sammanhang att våldsanvändning är en ganska allmänmänsklig egenskap, så du har säkert rätt.

   Radera
 4. Så länge hår ansamlas i vattenlås, rödbetsburkens lock sitter hårt och spindlar envisas med att krypa in i hus får vi nog vara kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter hoppfullt :)

   Radera
 5. En majoritet av kvinnorna är väl fortfarande heterosexuella så de skulle väl få det ganska tråkigt med tiden på det planet.Fast man kan kanske avla bort de heterosexuella kvinnorna så att det bara återstår kvinnor som gillar kvinnor ;-)
  Pelle2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske vore möjligt! Eller så kan man testa om heterosexualitet är en sjukdom som går att bota :P

   Radera
  2. Ja, det har ju antagits i vissa kretsar att man kan bota homosexuella så varför inte försöka göra tvärtom ;-)
   /Pelle2

   Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.