En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

tisdag 14 maj 2013

Politiker i Umeå överväger mansskatt


Ledamöter i Umeå kommuns jämställdhetsutskott vill ta nya grepp för att utjämna inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor. De ställer sig frågan i lokaltidningen VK om det kanske behövs en "jämställdhetsskatt" som går ut på att män betalar en högre procentsats i skatt bara för att de är män.

Ledamöterna bakom artikeln tillhör partierna V, S, C, FP.

Men Moderaternas ledamot i utskottet skriver i tidningen att hon är emot en sådan skatt, med argumentet
"Ingen människa ska behöva bemötas med ett generellt skattepåslag på grund av sitt kön". 

Jag förespråkar lika lön för lika arbete. Men om en man som tjänar lika mycket som en kvinna men får betala högre skatt på grund av sitt kön så är det diskriminering.

Tänk om vi skulle börja ge kvinnor högre straffsatser för att jämna ut den skeva könsfördelningen i landets fängelser? Det skulle vara lika diskriminerande.

Bloggat om detta: Toklandet, Genusdebatten, Misandripatrullen

6 kommentarer:

 1. Visst är det fantastiskt? Såg först nu att jag glömde länken till detta i mitt inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur att du upptäckte!

   Radera
 2. Lika korkat som när en annars klok kvinnlig vän sa att det var könsmaktsordningens fel att hon inte tagit körkort. Vi redde ut det och kom fram till att det kunde vara gamla könsroller som spökade - men att det till syvende och sist nog hängde på henne själv :)

  "Fortfarande tar kvinnor ut majoriteten av föräldraledigheten, och arbetar i högre utsträckning deltid och mer obetalt hemma. Det förlorar kvinnor på i sina plånböcker, hela livet ut. Den orättvisan är det nödvändigt att prata om och ta ansvar för."

  Japp de som är missnöjda med detta får ta ansvar för det - själva. De som gör andra val i livet och som inte bara värdesätter pengar och karriär tar ju ansvar för det. Hur får t ex de som förespråkar medborgarlön ihop dessa tankar? Eller är målet för medborgarlön att de som väljer det ska tjäna lika mycket som en som lönearbetar. Lycka till med det konsstycket :)


  SvaraRadera
 3. Helt sjukt !
  Hoppas verkligen att Umeåborna belönar dessa politikerna genom att se till att de aldrig mera hamnar i en beslutsfattande ställning.
  Pelle2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju bra att de är tydliga med sina partibeteckningar så att det blir lätt för folk att rösta på något annat.

   Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.