En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

onsdag 15 maj 2013

FI! driver inga riktiga mansfrågorI en intervju med Expressen säger Stina Svensson, talesperson för Feministiskt initiativ:

- Vi lever i en patriarkal värld, det är männen som är fundamentet i samhället. Det männen gör är det som räknas, vi är inte ett dugg likställda.

- Kvinnor diskrimineras på alla plan. I fråga om jobb, löner, allting. Vi har långt kvar till ett jämställt samhälle.

Jag håller med om att vi har långt kvar till ett jämställt samhälle. Men jag delar inte FI:s konspiratoriska syn på män och inte heller partiets strategi att osynliggöra mansfrågor. Män och kvinnor gynnas och missgynnas i olika situationer, som jag ser det.

Bloggaren Bashflak rangordnade för ett halvår sedan de tre viktigaste mansfrågorna och jag tycker att det är en vettig rangordning. Förkortad version:


1) Mansföraktet (misandrin) i svenska massmedier.

Det är inte accepterat att demonisera kvinnor, judar, somalier, romer eller homosexuella i svensk dagspress och andra massmedier. Det borde vara lika oacceptabelt att demonisera män, och det är det tyvärr inte.

2) Formell mansdiskriminering i svensk myndighetsutövning.

Lagstiftningen är inte könsneutral, och detta är uteslutande till mäns nackdel. Pappors ställning i Föräldrabalken är svagare än mammors. Pojkar har inget skydd mot könsstympning på samma sätt som flickor har. Pär Ströms bok Mansförbjudet innehåller många fler exempel.

3) Pojkarna halkar efter i skolan.

Pojkar går ut med lägre betyg än flickor från gymnasiet och män är underrepresenterade bland studenter i den högre utbildningen. Vore det tvärtom skulle det ha blivit ramaskri och högljudda krav på förändring i skolan för att ge alla likvärdig utbildning oavsett kön. När det är pojkar som åsidosätts så är det färre som bryr sig.

Visserligen talar FI om mansfrågor, men inte om männens problem utan om männen som problem. Alltså inte om några riktiga mansfrågor.

8 kommentarer:

 1. Med tanke på att Taliban Schyman och tokfeministen Tiina Rosenberg är ledande i det partiet så kan man ju inte förvänta sig att de driver någon fråga som kommer att gynna männen.

  Partiledningen består väl i stort sett, eller helt och hållet, av kvinnor och sedan har de mage att prata om jämställdhet.
  Om de hade någon ryggrad borde de öppet stå för att de är ett extremfeministiskt enfrågeparti som bara är ute efter att gynna kvinnor och diskriminera män.
  Pelle2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rosenberg har väl flyttat till Finland?

   Radera
 2. Så kanske det är.Hade inte uppdaterat mig på ledningens sammansättning när jag skrev inlägget.
  Jag gick därför in och kollade på deras hemsida och såg då att de hade hela en man i sin styrelse !!! Patrik Erdes heter han och ansvarar för "fundraising", dv.s insamling av pengar.
  Med andra ord ingen ledande ställning Talespersonerna är tre kvinnor.
  De har ändå mage att kräva att andra partier skall kvotera in kvinnor på ledande positioner. Skall inte de kvotera in män i så fall ??? Fast de skall väl kompensera sig för 2 miljoner år av orättvisa mot kvinnorna i sann extremfeministisk anda.
  Pelle2

  SvaraRadera
 3. Pelle2:
  http://toklandet.wordpress.com/2012/10/25/en-glad-nyhet-for-oss-i-sverige/

  SvaraRadera
 4. @Mit

  Härligt för oss i Sverige men stackars Finland som trodde att de hade blivit av med henne:-).
  Pelle2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller: Hur har Sverige överlevt denna brain-drain? ;)

   Radera
 5. Till listan skulle jag vilja foga osynliggörandet av Partnervåld (relationsterror) mot män. Utan den faller mycket av tanken på mannen som onda skyldiga förövare och kvinnor som goda oskyldiga offer. Ibland är det så men lika ofta omvänt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra poäng! Ja, den platsar nog som nr 4.

   Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.