En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

onsdag 1 maj 2013

Hej, vänstern!
Glad 1 maj, vänstern! Jag kommer inte att tåga med er idag utan istället hålla ett kort digitalt 1 maj-tal.

Ni kan bortse från denna bloggs namn för idag. Därför att mitt digitala 1 maj-tal inte gör anspråk på att företräda ekvalismen. Vi ekvalister tycker nämligen ofta ganska olika om övriga politiska frågor.

Nåväl. År 1886, då den 1 maj etablerades, drev vänstern klassiska vänsterfrågor som förkortad arbetstid och en utjämning av ojämlikheten mellan arbetare och kapitalägare.

Ägandet av produktionsmedlen skulle omfördelas så att ingen skulle kunna tjäna pengar på någon annans arbete. Incitamentet att producera skulle därmed öka bland de arbetare som ägde och styrde sina egna arbetsplatser, och de sociala motsättningarna skulle i hög grad kunna övervinnas.

Jag sympatiserar fortfarande med den visionen, men ändå fasar jag vid tanken på att rösta på ett rödgrönt parti nästa gång.

För sedan början av 1980-talet har ni inte fört en socioekonomisk politik i vänsterriktning. Sedan dess har inkomst- och förmögenhetsklyftorna ökat stadigt och märkbart, oavsett färg på regeringen. Oavsett om jämställdhetsministern har sagt "hen" eller hon och han.

Era tongivande företrädare har alltså gett upp den socioekonomiska vänsterpolitiken och grupperar numera istället in befolkningen enligt kön och hudfärg, och tilldelar grupperna roller som förtryckare eller förtryckta grundat på obskyra teorier om "sociala maktstrukturer".

Detta är inte bara flummig postmodernism som spelar de största kapitalägarna i händerna, utan det är en rent sexistisk och rasistisk uppdelning. En sexistisk och rasistisk nyvänster-politik har ersatt den kamp som Haymarket-demonstranterna med livet som insats förde om socioekonomiska frågor år 1886.

Fokuseringen på postmodern identitetspolitik istället för socioekonomiska frågor har drivit många av era potentiella kärnväljare i famnen på Sverigedemokraterna. Ni kanske glädjer er åt de senaste opinionssiffrorna, men de understryker trots allt det faktum att många låg- och medelinkomsttagare inte anser att er föreslagna politik skulle gynna dem.

Ni kommer inte att få majoritet i riksdagen genom att "vägra ta debatten". Ni kommer inte att nå politiska framgångar med resonemang om "strukturer" och "patriarkat", eller genom att fördöma "vithetsnormen" och "maskuliniteten". Men ni kanske kommer att nå framgång om ni på ett övertygande sätt styr om ert fokus från identitetspolitik till socioekonomiska frågor.

Det är naturligtvis ingen enkel omsvängning. Så upp till eftertanke. Och, som sagt, glad 1 maj.

++++++++++++++++++++++++++++++

Uppdatering: S-ledaren Stefan Löfvén talade idag i Malmö. Enligt Aftonbladet och Ekot fick han störst applåder när han talade om feminism. Sydsvenskan rapporterar att endast cirka 900 personer deltog i demonstrationen i Sveriges tredje största stad.

4 kommentarer:

  1. Väl talat! Vänstern i Sverige har gått vilse.

    SvaraRadera
  2. Ju mer jag hör om det du nämner från rödgrönt håll, ju mer avfjärmar jag mig från det rödgröna alternativet. För någon vecka sen hörde jag för första gången talas om vänsterkonservatismen. Det skulle man kunna tro att en del SD-väljare är men SD är inget alternativ heller. För mig handlar nästa val om att rösta emot postmodernismen.

    P.S. Stefan Löfvén talar om feminism med en pistol riktad mot sitt huvud. D.S.

    SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.