En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

tisdag 10 september 2013

"Anna Lindh förminskades"Journalisten och politikern Eva Franchell, som var med fd utrikesministern Anna Lindh (S) på varuhuset NK när hon mördades, säger nu  till SvD att Anna Lindh förminskades av pressen:
"Jag stör mig på bilden av två shoppande väninnor. Man förminskade Anna när man skrev att hon var glad, åt äpplen och bar ryggsäck. Anna var en väldigt allvarlig person, även privat, utan att för den delen bli tråkig".
Jag tycker inte att det är att förminska någon att påpeka att personen är glad och shoppar.

Om en man skulle ha beskrivits på det sättet skulle ingen ha fått för sig att påstå att han förminskades. Det skulle ha varit skrattretande att påstå det.

Men vissa mediefeminister beter sig ibland som prinsessan på ärten.

Relaterad länk: Pelle Billing om Eva Franchell.

Lästips:

Trevé om jämställdhetsministern och hennes kamp mot könsstympning - men bara mot kvinnlig könsstympning.

Toklandet om "tjejmjölk".

11 kommentarer:

 1. Såg den där artikeln också. Jag skulle också tycka att det var trevligt om någon beskrev mig som glad.
  Jag har sett henne bära ryggsäck på bild så det är ju en korrekt iakttagelse. Är det något förnedrande i det ?

  Bevisligen var de väl också och åtminstone tittade på kläder den dagen hon mördades så det är väl inte så konstigt att det skrevs om det ?
  Skulle dom hitta på något annat tycker Franchell ?
  Måste också fråga mig vad det förnedrande är i att shoppa med eller utan vän/väninna ?

  Man undrar hur extremfeministerna tänker ? Är de konspirationsteoretiker allihop ?

  Pelle2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag skulle också ta det som en komplimang om någon beskrev mig som glad. Och på fotot som speglas i detta inlägg, och på flera andra bilder på webben, så skrattar faktiskt Anna Lindh. Förminskning? Förfalskning?

   Radera
 2. För kännedom: Jag skrev "tjejmjölk" medvetet för att det garanterat retar någon... ;-)

  SvaraRadera
 3. Eva Franchell är en inte särskilt smart kvinna som i sin bok "Väninnan" om bl.a. sitt arbete på UD bara fäster sig vid yttre ting. Hon hade ett mycket lågt medelbetyg i skolan. Jag som träffat Anna Lindh i internationella sammanhang vet att hon inte blev det minsta förminskad, hon var tvärtom hedersgäst/deltagare och ständigt omsvärmad. Är det att bli förminskad att ha en sal i Europaparlamentet uppkallad efter sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant! Tack för din kommentar om personliga möte med AL. Nej, det är en viktig poäng att hon har fått saker uppkallade efter sig. Att påstå att AL var förtryckt är att ha en ganska skev syn på förtryck.

   Radera
 4. Jo jag blev t.o.m. ombedd av Anna Lindh att ta väl hand om hennes man och barn som deras bordsdam. Så sorgligt att båda föräldrarna är borta nu. Vad Eva Franchell menar är väl att man i svenska medier mest tog fasta på oväsentligheter i förhållande till hennes arbete. Själv minns jag mest att det skrevs om hennes tågpendlande mellan Nyköping och Stockholm. Men Franchells bild stämmer inte, Anna Lindh var en uppskattad politiker/chef och att hon bara beskrevs i termer av gladlynthet och ryggsäcksbärare tror jag är felaktigt. Fast visst finns det en tendens bland journalister att ta fasta på detaljer. Har för mig att journalister får lära sig att göra just det, för att liva upp sina texter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En manlig politiker skulle tacka och ta emot för att han beskrivs som folklig - pendlar, äter äpple och shoppar. Men när det gäller en kvinnlig politiker så kallas det "förminskning".

   Radera
 5. Vid närmare eftertanke skaver det att Franchell ondgör sig över att beskrivningar av Anna Lindhs person när hon själv inte gör några djupare analyser av verksamheten på UD.

  SvaraRadera
 6. Jag gillar inte ordet "förminska" och instämmer inte alls i Anna Franchells uttalande men tycker inte att hon är en typisk "mediefeminist". Jag har läst hennes böcker – oavsett skolbetyg tycker jag att hon skriver flyhänt och besitter en god portion politisk klokhet.

  Bland lovorden hörs Mona Sahlins småsura kommentar: "Lindh var jobbig i början och länge blind för feminismen". Kanske borde hon istället fundera över varför Anna Lindh var så framgångsrik som politiker, kan det vara kombinationen begåvning & bildning med politisk övertygelse och "star quality"?
  http://www.aftonbladet.se/kultur/article17447928.ab
  Erik S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kanske var för snabb med att etikettera henne "mediefeminist". Jag har inte läst en enda bok av henne, men många av hennes kolumner andas trots allt ett stort mått av könsbundet offerkofteri.

   Jag delar annars mycket av ditt intryck av Anna Lindh: hon var begåvad på många sätt och hon spelade på något annorlunda ideologiska strängar än den övertygade feministen Mona Sahlin. Hade Anna Lindh fått leva vidare så hade hon med hög sannolikhet blivit Sveriges första kvinnliga statsminister, tror åtminstone jag.

   Radera
 7. Eva Franchell må skriva flyhänt och tur för henne att de låga skolbetygen inte var livsavgörande, men att hon skulle besitta en god portion politisk klokhet, nej det håller jag inte med om. Hennes ledare i Aftonbladet vittnar ofta om dålig politisk analysförmåga (eller felaktig då) och dryper ofta av kvinnocentricism. Hon visar att feminismen har ett starkt tag även om medelålders kvinnor.

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.