En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

torsdag 19 september 2013

EU föreslås lagstifta mot antifeminism


OBS! Texten ändrad kl 18:20, se kommentarsfältet.

Ett nytt lagförslag om så kallad "tolerans" ligger på EU-parlamentets hemsida och har skrivits för det "Europeiska Rådet för Tolerans och Försoning" (pdf).

Lagförslaget har det orwellska namnet “The European framework national statute for the promotion of tolerance” på engelska.

Ur texten:

"Syftet med denna stadga är att: [...] 

     e) Att vidta konkreta åtgärder för att bekämpa intolerans, i synnerhet i syfte att undanröja rasism, fördomar om hudfärg, etnisk diskriminering,religiös intolerans, totalitära ideologier, främlingsfientlighet, antisemitism, anti-feminism och homofobi".

Antifeminism jämställs alltså i lagförslaget med antisemitism och totalitära ideologier.

Vad som föreslås förbjudas är exempelvis hets, förlöjligande och baktalande av utsatta grupper. Det står inte uttryckligen att feminister utgör en sådan utsatt grupp. Men med det uttalade syftet att "bekämpa" antifeminism så utgör förslaget ändå ett oroväckande hot om inskränkning av yttrandefriheten.

Vem ligger bakom förslaget? Så här avslutas dokumentet:
"This text was prepared – under the aegis of the European Council on Tolerance and Reconciliation – by a Group of Experts composed of Yoram Dinstein (Chair), Ugo Genesio, Rein Mȕllerson, Daniel Thȕrer and Rȕdiger Wolfrum".
Jag blir naturligtvis beklämd av det här förslaget. Att många feminister inte gillar debatt, det vet vi, men att inskränka den ideologiska debatten med lagstiftning, det tycker jag ska förknippas med diktaturer.


Samtidigt kan jag inte låta bli att undra vem som har författat lagförslaget. Det skulle inte förvåna mig om EU-representanter från "feminismens Saudiarabien", dvs Sverige, har haft ett finger med i det spelet.

Portalen A Voice For Men (AVfM) skriver att lagförslaget ska upp till behandling och antagligen kommer att röstas ner av EU den 14 oktober. Jag hittar tyvärr inga officiella länkar om detta - och AVfMs länkar handlar om något annat än just detta lagförslag.

Bloggat: En stilla undran, Toklandet, PappaRättsGruppen


18 kommentarer:

 1. Jag reagerade också med sorg över detta lagförslag. Att skydda medborgarna mot hat och kränkande behandling är väl i sig lovvärt men det kan man ju göra könsneutralt.

  Dessutom kolliderar det en aning med EUs konvention om mänskliga rättigheter, tex yttrandefrihet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konstigt nog tog det flera timmar för ditt inlägg att synas i min bloggrulle. Men nu har jag lagt in länken.

   Radera
  2. Sen tror jag inte på fler inskränkningar i yttrandefriheten alls än de vi redan har. Kränkande behandling är redan förbjudet.

   Och hat är subjektivt. Enligt en författare som nyligen har skrivit boken "Hatet" är allt mothugg hatiskt.

   Jag tycker till exempel att många av Aftonbladets kolumner och andra artiklar är hatiska. Men jag vill inte ha lagstiftning mot dem, det räcker med att få bemöta dem på bloggen - och ju fler som bemöter desto större chans att hatet stoppas.

   Radera
 2. Som jag förstått saken, så har förslaget inte tillräckligt brett stöd för att kunna klubbas igenom. Men det är illa nog att det överhuvudtaget kommer upp.

  /Bashflak

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Men det är något mystiskt med förslaget, se nedan.

   Radera
 3. Jag tycker att det låter skumt. Kommissionenen har ensamrätt att förbereda lagförslag till parlamentet och rådet, och jag hittar inget om detta förslag bland officiella EU-källor. Så här står det i pdf:en:

  "This text was prepared – under the aegis of the European Council on Tolerance and Reconciliation – by a Group of Experts composed of Yoram Dinstein (Chair), Ugo Genesio, Rein Mȕllerson, Daniel Thȕrer and Rȕdiger Wolfrum."

  Wikipedia om gruppen och förslaget:

  "The European Council on Tolerance and Reconciliation (also ECTR) was established in Paris, France on October 7, 2008 to monitor tolerance in Europe. The Chairman of the Council was former President of Poland Aleksander Kwaśniewski (until 2013), and the Co-chairman is President of the European Jewish Congress Viatcheslav Moshe Kantor.

  As a tolerance watchdog, the ECTR prepares practical recommendations to governments and international organisations on improving interreligious and interethnic relations on the continent. The Council is one of few international organisations focused on fighting xenophobia, antisemitism and racial discrimination in the modern world.

  The ECTR includes such notable political and public figures as:

  José María Aznar, former Prime Minister of Spain;
  Erhard Busek, former Vice-Chancellor of the Republic of Austria;
  George Vassiliou, former President of the Republic of Cyprus;
  Vaira Vīķe-Freiberga, former President of the Republic of Latvia;
  Rita Süssmuth, former Speaker of the German Bundestag;
  Igor Ivanov, former Foreign Minister and Secretary of the Security Council of the Russian Federation, Professor of MGIMO-University;
  Milan Kučan, former President of Slovenia;
  Alfred Moisiu, former President of Albania;
  Göran Persson, former Prime Minister of Sweden;
  Vilma Trajkovska, President of the Boris Trajkovski International Foundation;
  Talât Sait Halman, former Turkish Minister of Culture and Professor of Bilkent University.

  On November 9–16, 2008, the ECTR was among initiators and organisers of a series of events held as part of the European Week of Tolerance on the occasion of the 70th anniversary of die Kristallnacht and International Day for Tolerance. In the course of official events the ECTR presented a draft European Framework Convention on Promoting Tolerance and Combating Intolerance and the Concept for a White Paper on Tolerance to the European Parliament. Both of these innovative conventions have great significance for promoting tolerance in Europe."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Anonym, för din kritiska blick och din insatta kommentar. Man ska förstås inte tro på allt som står på Internet och jag har därför ändrat inlägget mot bakgrund av det du skriver.

   Dokumentet ligger hursomhelst på EU-parlamentets hemsida - men jag hittar ingen information om någon omröstning förutom hos AVfM och de anger inga lämpliga källor.

   Radera
 4. Man får vara tacksam för att ett så fullständigt genomkorkat förslag inte går igenom. Men bara att det existerar är oroande.

  Att bekämpa intolerans med förbud är som att försöka släcka eld med bensin.

  Och vad fan har antifeminism med detta att göra? Allt det andra handlar om hat mot människor av en viss sort, ras ,kön etc. Det är också vad jag kallar intolerans, men feminism?? Det är en ideologi! När man börjar förbjuda kritik mot ideologier och politiska inriktningar, då är det något annat. Då blir man det man försöker bekämpa.

  SvaraRadera
 5. Gjorde en liten Google på EU’s sidor och fick fram nedan info, vet ej om den handlar om det lagförslag som du skriver om.
  Kvaliteten på översättningen, både språkmässigt och ren tekniskt gav mig stark migrän…
  Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor hade ett möte den 17-18/9. Det finns en notering i marginalen till den webbsändning som finns av delar av mötet. Har dock ej lyckats att kolla, filmen är hopplös att kolla på med min uppkoppling, om nedan agenda punkt är med eller ej.
  Har dock får fram om man ”snabbspolar till tidstämpel 10.45 så talar en kvinna, lite oklart om detta lagförslag, men hon talar om Cyberangrepp. Mannen efter babblar om att det inte går att skriva brev om strömmen går för att vi inte har kvar några skrivmaskiner. Har han aldrig skrivit ett brev för hand ????
  Mannen efter honom är otroloigt långrandig och hon som tolkar verkar sitta extremt långt ifrån sin mikrofon.
  Underbar svensks kvalitet på översättningen och ljudkvaliteten av mötet. (ironi om ni inte uppfattade kommentaren om översättningen och kvaliteten)

  • Tue, 17 Sep 2013 10:45 - 11:30
  • 11.0 (LIBE/7/13695) Framework Statute for the Promotion of Tolerance
  http://www.europarl.europa.eu/ep-live/sv/committees/video?event=20130918-0900-COMMITTEE-LIBE
  Det verkar inte som det går att kolla vad det finns för möten inplanerade i oktober för EU.
  Vet ej om (LIBE/7/13695) Framework Statute for the Promotion of Tolerance är det lagförslag som bland annat du skriver om Ekvalist då det saknar orden The European & national.
  Hemsida för
  Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor
  http://www.europarl.europa.eu/committees/sv/LIBE/home.html

  SvaraRadera
 6. kan säga att jag skrev ett brev till Birgitta Olsson,Sveriges Eu-minister, och frågade hur hon tänkte agera i denna fråga.Även om det nu visade sig att organisationen mest verkar rådgivande så skall det bli intressant att se hur hon svarar. Dv.s om hon tycker att det är ok att förbjuda kritik mot en ideologi vilket ju feminismen är.
  Pelle2

  SvaraRadera
 7. Skall bli spännande att höra vad hon svarar? OM hon svarar. Hon kanske inte tycker att hon behöver svara på hatmail?

  SvaraRadera
 8. ja ett förbud för att ktitisera feminismen,ja vad säger man,det ryser i mig man kan undra vad det blir för straff för den man som mot förmodan vågar kritisera feminismen ja usch det vågar jag inte att tänka på

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vet svaret... Kvinnolobbyn har varit tydliga på den punkten. Att verkställa straffet blir nog en annan femma dock, en och annan feminist som får sätta livet till i den processen.

   Radera
 9. Äntligen! Det här har Jämställdhetsfeministern, Maria Sveland och andra svenska feminister kämpat länge för:
  Det måste bli olagligt och klassas som hatbrott att kritisera eller säga emot oss.

  SvaraRadera
 10. Det här är inte ett lagförslag i EU.

  Lagförslag måste komma från EU-kommissionen.

  Det här är en lobbytext, en idé till nya lagar, som har tagits fram av lobbyorganisationen ECTR. Lobbyorganisationen har därefter fått göra en presentation av texten inför LIBE-utskottet i EU-parlamentet. Men det har bara diskuterats i debatt/informationssyfte, inte som en del av utskottets reguljära arbete.

  Alla utskott i EU-parmentet håller presentationer, debatter, workshops och så vidare med företrädare från olika intressegrupper, utan att detta innebär nya lagar.

  Här finns alla relevanta mötesdokument som har att göra med presentationen i LIBE den 17 september, kolla under Agenda NO 11:
  http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2009_2014/organes/libe/libe_20130916_1500.htm


  Med detta sagt, så tycker jag texten innehåller fördjävligt dåliga skrivelser som vore ett allvarligt hot mot demokrati och yttrandefrihet i EU, om de infördes. Bland annat vill ECTR inrätta nationella "Kommissioner" som ska "granska" pressen...

  Helt klart är det värt att kritisera detta så tidigt som möjligt.

  vänligen,
  En EU-tjänsteman

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.