En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

måndag 16 september 2013

Skolgång åt fattiga flickor - genusprat åt pojkarnaAv världens barn beräknar FN-organet UNESCO att 67 miljoner inte får gå i skolan. Flickorna utgör 53% och pojkarna 47% av dessa barn.

I det läget väljer biståndsorganisationen Plan Sverige att satsa på att få fler barn i skolan i fattiga länder. Men bara flickebarn, inte pojkar.

"Att utbilda flickor lyfter hela samhället ur fattigdom", skriver Plan Sverige och räknar upp en rad argument angående varför det är mest synd om flickorna i fattiga länder och varför flickorna särskilt behöver utbildning.

Men Plan Sverige har ändå inte helt glömt bort pojkarna:
"För att nå ökad jämställdhet arbetar vi även på lokal nivå med pojkar och män. Plan arbetar för att främja jämställdhet genom att tillsammans med pojkar och män ifrågasätta könsstereotyper och sociala normer. Även pojkar gynnas när traditionella könsstrukturer bryts och det är avgörande för utvecklingen att både flickor och pojkar får tillgång till utbildning".
Riktig utbildning till fattiga flickor. Genusprat till fattiga pojkar. Detta kallas jämställt bistånd.

Det är lätt att tro att beskrivningen är hämtad från den genussatiriska romanen Café Rättvisan. Men det är alltså hämtat från verkligheten.

Bloggat: Jämställdhetsfeministern.

6 kommentarer:

 1. Plan Sverige: När ideologin är 100 % unken.

  OT: Cancerfonden gav 2008, 2010 och 2012 dubbelt (mer än dubbelt 2012) så stora anslag till bröstcancerforskning jämfört med den vanligare cancerformen prostatacancer. Utan motivering i texten till varför denna fördelning av anslag upprepas år efter år. Ideologi bakom den fördelningen? Eller bara att det lättare att samla in pengar till bröstcancerforskning (som visserligen också grunder sig i ideologi och medias vurmande för feminism). Hittade inga siffror för övriga årtal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ändå dör fler i prostatacancer. Märkligt, eller också inte.

   Radera
 2. Den där klipp kuken kampanjen som feministerna kör med verkar ju vara en önskan att göra satiren i café rättvisan till verkligehet. Susanna Svensson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns ett visst fog för den misstanken.

   Radera
 3. Det är så oanständigt, så fullständigt feltänkt. Men det bekräftar den antihumanism som idag är synonymt med feminism.

  Bra att du lyfter det!

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.