En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

tisdag 17 september 2013

Hur tänker en manlig feminist?Hur tänker egentligen en manlig feminist, eller pro-feminist, som de ibland kallar sig?

Jag har hittat en artikel som åskådliggör detta på ett bra sätt:

"101 Everyday Ways for Men to Be Allies to Women".

Jag ska citera och översätta en av de 101 punkterna på listan, för att ge en antydan om vilken uppoffring det är att vara manlig feminist:
"99. Var försiktig med att inte bränna ut dig. 
Ibland kommer du att känna dig omotiverad, stressad och trött av detta arbete. Det kan komma en tid när du kommer nära, eller verkligen upplever, utbrändhet. Jag har upplevt detta några gånger, men jag har alltid återupptäckt min passion genom att reflektera över mina gångna åstadkommanden och segrar. Dessutom har jag funnit att mainstreammedier och påtaglig sexism i mitt vardagsliv har blivit starka motiv för att fortsätta mitt arbete. Jag kom att inse att detta arbete verkligen är mitt sociala ansvar".
Inte undra på att de feministiska männen är så arga och frustrerade emellanåt!

(Tipstack till signaturen "notsure", kommenterare hos Toklandet

22 kommentarer:

 1. Som manlig feminist av t.ex Axel Edgrens och Talgbollentyp måste du ha ett enormt självförakt alternativt att de menar att allt negativt de skriver om män gäller alla andra män men inte dom själva.

  Pelle2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de måste brottas med en del inre bryderier...

   Radera
 2. "Men are never oppressed by patriarchy."

  Kan de bestämma sig snart. Hur var det nu med patriarkatet? Bra eller dåligt för män?

  Sen uppmanar han killar att laga mat med sin fru/flickvän. Jasså, inte bara ta över köket utan vara där på hennes premisser som en som "hjälper till". Check! Undrar om han uppmanar kvinnorna i sin omgivning att t ex meka med bilen med sin man/pojkvän? Come on girls, it's cute to retile the roof with your man.

  En annan sak. Fight entitlement. Women don't owe you anything. OK. Men vi är skyldiga att tänka på främmande kvinnors känslor som går på samma trottoar som oss på kvällen? Hur är det med alla andra områden där kvinnor känner sig "entitled"? "Du som når, kan inte du...?" "Hämta en stol!" Han har nog inte tänkt klart där.

  Stackarn verkar ha problem med sin manlighet och därför förnekar den totalt. Killen behöver terapi. Varför börjar jag tänka på Samuel L Jackson i Django? Hmmm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett evigt slingrande, rannsakande och krumbuktande, dygnet runt. Inte helt olikt medeltidens flagellanter.

   Radera
 3. Ekvalist, har du så många läsare som man hoppas? Ökande? Du med flera gör ett extremt viktigt arbete med att öppna ögon. Ett arbete som etablerade journalisterna inte vill eller vågar göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Nej, jag tror inte att jag har så många läsare som man kan hoppas. Jag är visserligen tydligen på vippen att ligga på Knuff.se :s 50-topplista, så det är många som länkar hit.

   Besöksantalet brukar sticka i höjden när jag skriver om nån "skandal", som Gräv 13 eller debaclet om Kvinnolobbyns kampanj. Men sedan lägger det sig igen.

   Skulle gissa att Toklandet och Genusdebatten har fler besökare än jag och att Arsinoe och Lady Dahmer har många fler besökare än de.

   Man blir nog besviken om man hoppas på snabba politiska resultat i den här branschen. Jag har gnetat på i ett år snart och tänker fortsätta att gneta på i den här stilen så länge som det känns meningsfullt.

   Ström & Billing orkade ju i några år, trots hatkampanjerna mot dem.

   Nej, de allra, allra flesta etablerade journalister vill inte göra detta. Då är de antagligen rökta på sin arbetsplats. Marika Formgren har gjort ett bra jobb i landsortspressen, men det var länge sedan jag läste något genusrelaterat av henne.

   Radera
  2. Förresten, jag jämförde just knuffpoäng och då hade jag nästan lika många som Arsinoe. Genusdebatten hade ännu fler. Feministerna är riktigt stora på Twitter men bland bloggar är vi faktiskt ikapp.

   Radera
 4. Hur man blir en god manlig feminist: #klippkuken

  @bashflak

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det underlättar kanske!

   Radera
  2. Jag läste den där artikeln för någon månad sedan, om det var via "Good men project" eller någonting annat som jag följer. Patetiskt är ett för svagt ord av vad jag kände när jag läste. Har mannen ingen ryggrad över huvud taget?

   Sedan undrar jag om jag har missat något. Den typen av väldigt extrema åsikter som han uttrycker brukar komma ifrån något. Men jag överlåter det öppna amatörpsykologiserandet till andra, även om jag har en åsikt eller två i ämnet.

   Radera
  3. Ja, usch, ja. Undrar om Stefan Löfvén och Anders Borg har förstått vad som väntas av dem som manliga feminister.

   Nej, jag tror att han är med i ngn slags sekt. Behöver inte vara någon psykologisk diagnos, tror jag.

   Radera
 5. "Mitt intryck av att ha umgåtts och verkat flera år i den radikalfeministiska rörelsen sammanfattas bäst med följande ord: Självförakt."

  Jisses, var det så illa! Jag tyckte i och för sig att delar av feminismen var lite spännande på ett filosofiskt plan när den invaderade akademin men var kanske inte lika insyltad för att det skulle få så svåra konsekvenser.
  Erik S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självförakt, ja. Jag märkte det inte då, men har insett det i efterhand. Jag var nog ganska insyltad, även om det fanns de som var långt värre däran än jag.

   Radera
 6. Jag vet precis vad du menar. Förstår helt och hållet. Du fångar känslan briljant.

  Vi måste fortsätta. Hålla ihop, om det så bara blir virtuellt. Det är så viktigt det här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter bra det, Kimhza! Ett virtuellt handslag på det!

   Radera
 7. Ekvalist!

  Manliga feminister är, som Aktivarum brukar kalla dem, konverterade svin. De har ofta själva betett sig mot kvinnor så som feminister hävdar att män gör. De är som Göran "Kapten Klänning" Lindberg och de tror uppenbarligen att alla andra män är precis lika stora svin som de själva.

  Femnismen erbjuder dem en möjlighet att förlägga ansvaret för sin svinighet och sina övergrepp på kvinnor utanför sig själva. Istället för att själva ta sitt individuella ansvar över det de gjort kan de istället skylla på "patriarkatet" och "den manliga könrollen". Då är det inte deras eget fel att de misshandlat eller våldtagit kvinnor. Då är det istället "strukturerna" och "normernas" fel.

  Den här typen av svinaktiga feministmännen lever i symbios med de feministiska kvinnorna. De svinaktiga feministmännen blir ett bevis för att män generellt sett är onda och våldsammma mot kvinnor. Därför omfamnas de av de feministiska kvinnorna. Samtidigt behöver de svinaktiga femnistmännen de feministiska kvinnorna och feminismen för att förskjuta ansvaret för sina handlingar utanför sig själva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ligger mycket i det. Men jag tror ändå inte att majoriteten av feministiska män har begått brott mot kvinnor. Det räcker med att "ta för mycket plats" i diskussioner, till exempel, eller att inte erkänna "privilegier" i varje sekund för att ses som ett svin i sådana kretsar.

   Radera
  2. Kan det vara så att feministiska män, är män som inte förstått hur utsatta och sårbara de är, hur de berövats alla möjligheter att formulera ett eget "threat narrative", en egen "hotbild" kan man antagligen säga, gentemot kvinnor/feminister, eftersom de i symbiosen med feministerna endast bedömer sig själva i hur väl de lyckas försvara dem, och inte har någon "tillåtelse" att se sin egen utsatthet och sårbarhet? Allt i enlighet med Typhon Blue:s beskrivning av hur kristna slavars 7-10 åriga pojkar berövades sin identitet i det Ottomanska imperiet, genom att de skiljdes från sina föräldrar, tvångskonverteras till Islam och tvingades göra tjänst som sultanens "personliga militär (typ livvakt antar jag)". Bristen på en egen "medfödd" identitet, gav upphov till skam i dessa "Janissaries", och den ende som (de trodde) kunde "lösa" dem från denna smärtsamma skam var sultanen, som kunde ge dem positiv bekräftelse och medaljer, när dessa "Janissaries" varit framgångsrika i att försvara sultanen och hans utsatthet och sårbarhet.

   Om man verkligen kommit att tro på den feministiska dogmen, att män är "det skyldiga, förtryckande könet", har man i sig själv tagit in en livslång producent av skam inom sig, som gör att man inte kan se de kränkningar och det förtryck som kvinnor kan tänkas utsätta, eller utsätter, en för. Den enda vägen man tror att man har att gå, är att identifiera sig helt med sin förtryckare, och låta denne/-a bestämma värdet av ens insatser, relativt hur man klarar av att skydda vederbörandes (förtryckarens) intressen. Skammen produceras på nytt och på nytt, och förtryckaren har således alltid ett övertag, i det att denne-/a är den ende som kan "befria" den skamsne från sin skam. Det blir till slut som ett ömsesidigt beroende, en symbios, där förtryckaren (de feministiska kvinnorna) är beroende av sina "beskyddare/slavar" för fysiskt skydd etc, medan "beskyddarnas/slavarnas" (de manliga feministernas) beroende av sin förtryckare, mera ligger på det psykologiska planet: för att de "utifrån" ska få en "godkänd" identitet och bli befriade från skammen av att inte ha någon egen inneboende "självklar" identitet eller känsla av värde i sig själva, bara på grund av att de är män.

   The Ottoman Empire: When Slaves Rule:
   http://www.youtube.com/watch?v=RuTfiG2IBuw

   Kanske rör det sig om samma schema, som när någon förgriper sig på en närstående...

   http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.125444-beroende-av-sin-plagoande?m=print

   ...när någon skall in i det militära (och ska "brytas ner för att sedan byggas upp igen"...), eller när någon dras in i en manipulativ sekt, av vilket slag det vara månde.

   "Identifikation med aggressorn" och "Stockholmssyndromet" torde också vara relevanta begrepp i sammanhanget, om man vill forska vidare.

   Radera
 8. Vanlig skön snubbe och normala och fina tjej17 september 2013 22:48

  Det behövs verkligen en rejäl motvikt till tokfeminismen och genusextremisterna och som ny läsare applåderar jag din hängivelse från botten av mitt hjärta och lägger genast ett favoritbokmärke på din blogg.

  SvaraRadera
 9. Missa inte att den nu åtalade pedifilen som misstänks ligga bakom en 13-årig flickas självmord också är feminist. Likheterna med kapten klänning är stor.

  http://www.daddys-sverige.com/3/post/2013/09/nnu-en-kapten-klnning-avsljad.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta har varit känt på Flashback och i bloggar sedan i mars. Jag har tidigare skrivit om det här:

   http://ekvalist.blogspot.se/2013/03/man-demoniserade-man-misstanks-for.html

   Men det är bra att Daddy tar upp det igen - vad jag vet har de stora medierna ännu inte rapporterat om denna koppling.

   Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.