En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

torsdag 5 september 2013

Elaka myter om pappaledighet sågas
Pappor sägs ibland inte ta ansvar för sina barn genom att ta ut mindre än hälften av föräldradagarna.

Det finns även myter om att pappor tar ut dessa fåtal dagar under älgjakt eller sportevenemang.

Bland dem som har spridit sådana myter återfinns P4 Gävleborg, liksom Dennis Kullman vid Länsstyrelsen Stockholm, bloggarna Feministaktivist och Sannasmamma, samt folkpartisten Birgitta Ohlsson. Den sistnämnda har skrivit följande i en debattartikel:
"Ofta sammanfaller föräldraledighetsuttaget med semester, fotbolls-VM och älgjakt". 
Och nu är det älgjaktstider.

Försäkringskassan har därför nyligen gått ut med ett pressmeddelande:

"Myter om Föräldrapenning 
Mäns uttag ökar inte i samband med älgjakt 
Många pappor kommer antagligen att ägna sig åt älgjakt nu när jaktsäsongen drar igång. Men att jaktintresserade pappor skulle gå så långt att de planerar sin föräldraledighet efter älgjakten saknar grund. Samma myt gäller även under stora sportevenemang så som fotbolls-VM eller OS. 
- Ja det här är en vanlig fråga som vi får varje år. Men statistiken visar inte på att pappors uttag av föräldrapenning ökar under älgjakt, OS, VM eller EM, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan. 
Däremot visar statistiken tydligt att papporna i allt högre grad är hemma med sina barn under sommarmånaderna. 
- Det är vanligt att man använder föräldrapenningen för att dryga ut sommarsemestern, tillägger Niklas".

Vanlig fråga som de får varje år, alltså. Det finns gott om frågvisa personer som letar efter varje tillfälle att klanka ner på pappor och andra män.

Förresten hittade jag en gammal nyhet från DN 2005 om vem som är drivande bakom att papporna tar ut mindre än 50% föräldraledighet:

"Kvinnor hindrar pappaledighet 
Det är kvinnorna som hindrar männen att ta ut sin lagstadgade pappaledighet, inte papporna som är ovilliga att vara hemma. Det visar en färsk undersökning som presenterades på tordagen av regeringens utredare". 
Jag vet inte riktigt om jag tror på den där undersökningen. Jag känner mammor som vill ta ut merparten av föräldraledigheten och fasar för att gå tillbaka till jobbet. Och så känner jag pappor som tycker att någon månads föräldraledighet räcker. Jag tror att båda könen är precis lika "skyldiga" till att kvinnor tar ut mest föräldraledighet.

Själv tog jag ut mer än hälften av föräldraledigheten. Det passade min familj bäst, helt enkelt.

Men i andra familjer ser verkligheten annorlunda ut - och det tycker jag ska respekteras. Den som till exempel är egenföretagare har särskilt svårt att sätta kundkretsen på paus alltför länge.

Kravet på 50/50-fördelning av föräldraledigheten överskuggar också en annan, mycket viktigare fråga: att många pappor inte har rätt att ta ut föräldraledighet alls eftersom de inte är vårdnadshavare.

Lagstiftningen säger till exempel att om föräldrarna är ogifta så går vårdnaden till mamman och hon kan då välja att dela med sig av vårdnaden, eller välja att inte göra det.

Så gör först Föräldrabalken könsneutral och utbilda socialtjänst och rättväsende i att se pappor och mammor som likvärdiga föräldrar. Sen kan vi diskutera hur uttaget av föräldraledighet ska fördelas, men inte ens då anser jag personligen att den bör kvoteras.

5 kommentarer:

 1. Personligen tycker jag att det är intressant att först klagar feministerna på att män är dåliga på att ta ut föräldraledighet och när de sedan gör det på t.ex sommaren så är inte det heller bra.

  De måste bestämma sig för om det är viktigast att män tar ut föräldraledighet eller ej tycker jag.

  Eller skall män vara hänvisade till att ta ut föräldraledigheten mellan november och mars för att det skall bli jämställt ??

  Sedan kan jag ju säga att många kvinnor som jag har jobbat med genom åren också drygar ut sin sommarsemester med föräldraledighet så det är verkligen inte unikt för männen.

  Pelle2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om samtliga män skulle börja ta ut 50% föräldraledighet, knapra östrogen och låta könsoperera sig till att börja bära snippa så skulle ändå klagosången om "patriarkatet" fortsätta. Det kan vi vara säkra på.

   Radera
 2. Sant, feminister har redan bestämt sig för att allt män gör är dåligt oavsett om de gör si eller så. I sin inkonsekvens så är de j*vligt konsekventa. Repeterat med en dåres envishet.

  Läste chatten efter senaste UG. Reportrarna värjer sig och ställer sig helt oförstående inför kommentarer om att radikalfeminism har ett finger (en hel arm) med i spelet. Starkt grupptryck eller kanske rädsla att bli hindrad i karriären eller få sparken som ligger bakom det starka behovet att hålla distans till allt som är feministkritiskt.

  Bra inlägg och mycket imponerande att Försäkringskassan visar lite ryggrad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, UG vill väl ogärna kritisera feminismen som ideologi. De har ju chefer att ta hänsyn till och det är ingen vild gissning att åtminstone någon av toppcheferna på SVT har väldigt varma och personliga sympatier för feminismen.

   Men en tanke som har slagit mej är att jag undrar om debaclet under och efter Gräv-13 kan ha spelat in i beslutet att göra och sända detta reportage. Janne Josefsson bör ha blivit heligt förbannad på påhoppen mot honom från feministiskt håll och kanske därför själv är mer öppen för kritik mot heliga feministiska kor.

   Radera
 3. Ja, Janne Josefsson måste ju nu ha personliga erfarenheter av hur journalister omedelbart tar ställning för Sveland och slutar tänka själva, hjärntvättade av feminism. Tänker t.ex på den efterföljande intervjun med honom i SR. Om hur myndighetspersoner och höga chefer (t.ex Anna Serner VD filminstitutet) sätter feminism först och logik, balans, empati långt efter likt indoktrinerade fundamentalister.

  Om Janne Josefssons ögon inte var riktigt öppna tidigare så bör de ha öppnats lite mer efter det debaclet. Fataburen att ösa ur när det gäller feministiska tokigheter och vidrigheter är ju också enorm, så hoppas verkligen att UG kan våga göra en insats för att avliva myter och ge en balanserad bild som motvikt till medias rutinmässiga propaganda.

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.