En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

söndag 1 september 2013

Lundsberg och patriarkatet


Expressens krönikör Jens Liljestrand har sina egna funderingar om vad som låg bakom den urspårade och olagliga kamratuppfostran på Lundsberg:

"Kanske är det därför den mest uppenbara aspekten av misshandeln på Lundsberg - maskuliniteten - faller mellan stolarna. Strykjärnsincidenten har inte skett på Lundsberg - den har skett på pojkhemmet på Lundsberg. Maskulinitet, inte pengar, är vanligen den styrande mekanismen när unga män i organiserad form utsätter varandra för pennalism".
Hade han generaliserat likadant på ett nedsättande vis om "den muslimska kulturen" eller "judiskheten" som han gör om "maskuliniteten" hade han kallats rasist. Nu faller krönikan under engelska Wikipedias definition av sexism:
"Sexism is prejudice or discrimination based on a person's sex".
Jens Liljestrand skriver dessutom att han skulle vilja veta
"hur många flickor som misstänks ha varit förövare i de övergrepp, kränkningar eller andra övertramp som nu rullas upp. Tio? Fem? Min gissning är noll".
Susanna Varis kommenterar ironiskt och lakoniskt:
"Nej, flickor och kvinnor utövar aldrig någon våld och mobbar inte heller. Det goda, fina könet är så moraliskt överlägset och änglalikt att det antagligen skiter regnbågar och parfym i Liljestrands värld. Skribenten har antagligen aldrig hört talas om psykisk misshandel".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.