En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

söndag 29 september 2013

Ny tung artikel mot könsstympning av pojkar

Barnombudsmannen med flera skrev i gårdagens DN att könsstympning ("omskärelse") av pojkar endast bör genomföras när pojkarna är stora nog att förstå vidden av ingreppet och kan ge sitt samtycke.

Det finns även en jämställdhetsaspekt av könsstympning som trogna läsare av denna blogg känner till, men som behöver upprepas:
"I detta sammanhang kan noteras att pojkar har ett svagare skydd för sin kroppsliga integritet än vad flickor har. Den minst ingripande formen av stympning av flickor – att med nål pricka eller ta bort klitorisförhuden – är anatomiskt att likna vid omskärelse av pojkars förhud. Flickors stympning (även den minst omfattande formen) är förbjuden i Sverige sedan 1982. I dag ses kvinnlig könsstympning i alla dess former – även bland en del tidigare anhängare – som onödiga ingrepp förenade med hälsorisker".
Dagens könsstympning av barn av religiösa eller traditionella skäl skulle aldrig accepteras om det vore flickor som drabbades.

Bloggat: Maukonen, Ann-Helena Rudberg, Humanistbloggen, Björndahl, Papparättsgruppen

2 kommentarer:

 1. Staten är benhård när det gäller vilka vi får tatuera!
  18 årsgränsen rubbas inte!
  Inte ens ngt litet på axeln får vi gadda innan konsumenten fyllt 18.
  Däremot kan föräldrarnas medgivande tillåta plastikoperation på nyfödda.
  Som legitimerad tatuerare får jag inte gadda ett barn till en hindu även om det tillhör deras kultur, men högstatus religionerna får göra precis som de önskar :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken klockren jämförelse! Helt galet.

   Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.