En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

tisdag 30 december 2014

Även kvinnor kan ta upp plats i kollektivtrafiken



Den svenska, feministiska kampanjen "Macho i kollektivtrafiken" har spridit sig till engelskspråkiga länder. I New York har kampanjen i bilden ovan antagits av det lokala kollektivtrafikbolaget, skriver New York Times.

Men på Twitter såg jag just fotobevis på att det inte bara är män som tar god plats. En dam har här tagit upp fyra hela säten:


Och vi känner nog alla igen situationen. Att folk med stor kroppshydda, rullstol eller barnvagn tar mycket plats är inte mycket att göra åt. Men att ta onödigt mycket plats, som damen här ovanför eller en man som särar väldigt mycket med benen, det går väl bra så länge som kupén, vagnen eller bussen är folktom.

I annat fall får man maka lite på sig. Det behövs som regel inga affischkampanjer för att folk med stora platsanspråk ska inse det.

Det är även typiskt för det rådande samhällsklimatet att bara särande män som tar plats hånas och bannas, och inte väskdamerna. Det finns nämligen ingen inflytelserik ideologi som jag känner till som delvis går ut på att utpeka, håna och se ned på kvinnor.

7 kommentarer:

  1. Även män av en viss sort;
    http://www.frieord.no/utenriks/asylsokere-slo-kvinner-og-barn-for-a-redde-sig-selv-fergeulykken-hellas/

    SvaraRadera
  2. Snart kommer män tvingas sitta på anvisade platser eller helt stängas ute från vissa platser för att "skydda" kvinnor. Mark my words...

    SvaraRadera
  3. Det är ganska vanligt med tjejer i tunnelbanan som sitter med ena benet över det andra för att bekvämt kunna skriva på sin telefon. Det främre benet, ofta med en spetsig sko, pekar då långt in på andra passagerares område. Jag hamnade en gång med 3 sådana brudar. Jag var tvungen att sitta bredbent för benet på den som satt mittemot stack långt in mellan mina ben. De nonchalerade mig totalt. En annan vanlig typ av händelse är på flygplatser. När det är fullt vid en gate finns det ofta folk som tar upp flera sittplatser med sina väskor. Vanligen unga kvinnor, tyvärr. Jag minns speciellt en gång när jag kom trött ich svettig till en gate, ett barn i famnen, ett i handen och ryggsäck på ryggen. Jag gick mot en kvinna som tog upp flera platser med sina väskor, men hon låtsades inte se mig. Jag väntade en liten stund framför henne men hon ignorerade mig. Då frågade jag om platsen var ledig. Utan att svara eller bevärdiga mig med en blick tog hon motvilligt bort ett par kassar så en plats blev ledig. Om någon trängs i tunnelbanan så är det tyvärr i regel en kvinna. Visst finns det många fullständigt odrägliga flockar av tonårskillar som drar omkring och bär sig åt, men skillnaden verkar vara att de vet att de bär sig illa åt medan en del kvinnor verkar ta för givet att de ska ha fördelar på andra resenärers bekostnad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kan det vara! Vilket kön som beter sig värst är nog en subjektiv åsikt. Oftast brukar det gå utmärkt för mig att åka kollektivt och medpassagerarna är i allmänhet hänsynsfulla och trevliga.

      Radera
  4. En viktig rättelse har tillkommit:
    "Kristin Geiger is the agency’s spokeswoman, not spokesman."

    SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.