Tidningen Dagens Juridik skriver att Centrum för rättvisa driver ett mål i tingsrätten mot Rikspolisstyrelsen (RPS). RPS misstänks för att ha ägnat sig åt systematisk diskriminering på grund av kön, något som i dagligt tal kallas för "kvotering":
"En fråga som diskuterades under den muntliga förberedelsen var Rikspolisstyrelsens egen rapport från oktober 2010.
Av rapporten framgår att kvotering tillämpats vid antagningen så att exakt 50 procent kvinnor och 50 procent män antogs under vårterminen 2010. Detta trots att närmare två tredjedelar av de sökande var män och att männen hade bättre resultat på såväl språkprov som fysiska prov, enligt Centrum för rättvisa.
RPS menade dock under torsdagens förberedelse att rapporten inte har någon relevans i målet eftersom den var menad som ett rent internt dokument".Centrum för rättvisa har tidigare gått segrande ur flera liknande tvister. Jag håller tummarna även denna gång. Lika spelregler, oavsett kön, ska det vara.
Relaterad läsning: "DO ser mellan fingrarna på Polishögskolans olagliga inkvotering av kvinnor" (SVT Opinion)
”Sluta kvotera till Polishögskolan” (DN Debatt)
"Fel stänga ute killar från Polishögskolan" (Aftonbladet Debatt)
Problemet är naturligtvis att nagon form av balanserad könsrepresentation inom polisväsendet är önskvärt. Det är en mycket synlig myndighetsfunktion med representativ karaktär.
SvaraRaderaSa nagon form av kvotering, eller justering av fysiska krav för kvinnliga sökande, kommer vi nog inte ifran om vi inte vill ha en poliskar som till 90% bestar av män. En del kan man nog uppna genom att vidga kriterierna till att innefatta relevant kompetens där kvinnor presterar väl.
Problemet är snarare att diskrimineringen inte sker transparent. Säg öppet vad malen är, hur systemet justeras, och vilket resonemang som ligger bakom. Lägg upp det för transparent politisk debatt. Att göra det i smyg är odemokratiskt.
Jag håller med om att intagningen ska vara transparent. Jag håller däremot inte med om att polisen måste vara representativ.
RaderaIngen kan representera mig förutom jag själv. Det spelar mig ingen som helst roll om jag blir hjälpt eller bötfälld av en manlig eller kvinnlig polis, om personen har mörk eller ljus hud, om personen är vänsterhänt eller högerhänt. Viktigast är att personen sköter sitt jobb. De bäst lämpade ska bli poliser - tillräckligt höga och lika intagningsregler oavsett kön.