En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

tisdag 4 juni 2013

Är Danmark Nordens mest jämställda land?Ja, det menar i alla fall antropologen och författaren Dennis Nørmark i en debattartikel i DN.

Anledningen sägs vara att Danmark har en mindre ideologisk syn på jämställdhet. Jämställdhet sägs vara skilt från föreställningen om kvinnans sociala underordning.

”Jag uppfattar det som att de flesta här anser att man bör tala ideellt om jämställdhet. Inte förargat, ilsket och utan förståelse för hur den andra parten konstruerar sig och betraktar världen, men med förståelse och sympati för den mångfaldhet det innebär med två olika kön.”

I Danmark går jämställdhet ut på att belysa båda könens styrkor och svagheter, medan i Sverige råder det "könskrig", menar han.

"Genom att göra allt detta har ni inlett ett bittert, ondskefullt och orättfärdigt krig mot det andra könet. Frånsett det faktum att ni inte har något att vinna på det, så kommer det också att leda till ett totalt bakslag. För förr eller senare kommer männen inte längre att vilja vara del av ett så kallat jämställdhetskrig, som innebär att de är på förhand dömda. Att de ska förlöj­ligas, och deras värderingar och sexualitet sölas ner. Därför kommer de så småningom att vända sig emot er och så kommer alla att förlora. Pendeln vänder bara tillbaka igen.
/../
Kära svenskar. Detta är anledningen till att inte bara kvinnorna kommer att förlora detta könskrig. Nej, alla svenskar kommer att förlora".

Att sedan den fanatiska twittraren Feministfestivalen fördömer artikeln är ett gott kvalitetstecken.Bloggat: Maukonen, Susanna's Crowbar, Genusdebatten, Häxanmexan, Kimhza Bremers Bodega, Toklandet, Bittergubben, En stilla undran

5 kommentarer:

 1. Fantastiskt bra artikel. Otroligt att statsfeministiska DN vågar ta in den. Men det är klart. De låter Nina Björk få sista ordet. Att låta dansken få komma till tals utan att en feminist får slutordet hade de aldrig vågat.

  SvaraRadera
 2. Detta var verkligen en frisk fläkt i den annars mycket förutsägbara debatten! Skall bli spännande att se vad Nina Björk skriver i morgon, efter att ha varit 90-talets feministikon är hon en idag en ganska självständig debattör och mer av tillväxtkritisk, utopisk socialist än champagnefeminist a la Sveland & Co.
  Erik S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag delar det intrycket!

   Radera
 3. all heder åt dennis nörmark för att han säger som det är att vi lever i feminismens saudiarabien och att det är ett könskrig som pågår,jämställdhet är samma rättigheter men också samma skylidigheter inför lagen man som kvinna som genus bloggaren pär ström skrev och debaterade i sin blogg genusnytt.

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.