En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

onsdag 12 juni 2013

Har män problem med sin könsroll?Ja, det påstår i alla fall Helena Myrstener på Dagens Seglora apropå en debattartikel av Dennis Nørmark. Artikeln i Dagens Seglora heter "Det kanske är mannen som är problemet":

"Så länge män är osäkra i sin identitet och könsroll kommer den att fortgå. Nørmark och andra borde ägna sig åt att formulera manlighet av idag istället för att kasta skit på kvinnor i Danmark och i Sverige. Det är inte kvinnors fel att män har problem med sin könsroll. Nørmarks definition på vad manlighet är har inte någon framtid. Det är inget annat en destruktiv och nostalgisk längtan tillbaka till en tid då en man var en man och en kvinna en kvinna och därmed slutsnackat. Allt var liksom givet istället för spännande möjligheter!"

Det kan hända att de män som tillhör Dagens Segloras redaktion eller dagliga läsekrets har problem med sin könsroll.

Jag har det inte. Jag är stolt över att vara man och trygg i att vara man. Detta kanske ses som en hädelse i vissa kretsar, men det bjuder jag på. Och jag tänker inte låta min manliga könsroll definieras av mansföraktare i Dagens Seglora.

Dessutom påstår Helena Myrstener att "feminismen tillhör vår värdegrund":

"Feminismen tillhör vår värdegrund idag men omges av en ambivalens och ett ifrågasättande. Det krävs fortfarande ett rejält mod för att våga kalla sig för feminist. Att en författare som Nina Björk väljer att ta upp den kastade danske handsken i DN illustrerar ändå feminismens ställning här i Sverige. En del av vår värdegrund men långt ifrån självklar för alla".

Men hur var det nu med den saken? Enligt partiet Fi!:s senast beställda opinionsundersökning kallade sig var tredje svensk för feminist. Det vill säga, två tredjedelar av svenskarna kallade sig inte för feminister. Då är det direkt felaktigt att säga att "feminismen tillhör vår värdegrund".

Bloggat: Toklandet

13 kommentarer:

 1. Kvinnor vet ju så otroligt mycket om män.

  SvaraRadera
 2. Hur kan den vara både en del av vår värdegrund samtidigt som det krävs mod att våga kalla sig feminist? Krävs det mod att dela en gemensam värdegrund?

  Om feminister sjäva får välja tror jag att offerperspektivet (krävs mod...) är oändligt mycket viktigare än att feminismen skulle vara del av den allmäna värdegrunden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hur kan det kräva mod att kalla sig feminist om det är en del av vår gemensamma värdegrund? Det är minst sagt motsägelsefullt.

   Tror också det handlar mer om offerperspektiv än att feminismen skulle vara en del av den allmänna värdegrunden. Offerperspektivet är attraktivt i ett samhälle där staten förväntas hjälpa och ge specialbehandling av alla som ses som offer.

   /Johan

   Radera
 3. Tänk om Helena Myrstener också skulle reflektera över varför vissa kvinnor blir feminister och kastar skit på män. Kan det bero på att de är osäkra i sin identitet och sin kvinnoroll? Hela resonemanget kan vändas mot henne och hennes feministiska väninnor.

  /Johan

  SvaraRadera
 4. "Könsroll", ja, det känns problematiskt med de fördomar och de smutskastningskampanjer som jag utsätts för av det det tokfeministiska etablissemanget. Själv spelar jag inte teater utan gör det som jag tycker är rätt. Vilka jag då får något gemensamt med kan ju ha en viss betydelse, men inte är det enbart med kategorin "män". Och inte skulle jag förneka mig själv och acceptera en åsikt som jag anser är felaktig för att inte åsiktetablissemanget ska ge sig på mig. Däremot så håller jag min identitet hemlig i sammanhang som detta eftersom annars ger sig åsiktsetablissemanget på mig med risk för framtida försörjning osv.
  Vilken var det som var den sista Sovjetstaten egentligen, Rosengren?

  SvaraRadera
 5. Nej, män har inga problem med sina könsroller, det är seglora som har problem med mäns könsroller.
  /Senior

  SvaraRadera
 6. Nej, män har inga problem med sina könsroller, det är seglora som har problem med mäns könsroller.
  /Senior

  SvaraRadera
 7. Ja, det tror jag många män har. Det är ett rätt hårt krav att förvänta sig att någon ska vara trygg och stolt i sin identitet när den ständigt attackeras från alla håll. Myrstener verkar tillhöra de som gläds åt att vara en del av anfallet.

  Jag är alltid misstänksam när någon förståsigpåare pratar om "manligheten av idag". Sådana uttryck används bara av de som tror att manligheten av idag formuleras i konferensrummen på genusvetenskapliga institutioner.

  SvaraRadera
 8. De män som inte kallar sig feminister och som inte skäms över att vara män har problem med sin könsroll.

  De två tredjedelar av svenska folket som inte kallar sig feminister utgör ett problem och delar inte vår fina svenska värdegrund.

  SvaraRadera
 9. En annan intressant vinkling är att det enligt feministerna verkar finnas flera olika sorters feminism (-> svårt att ha en konstruktiv dialog med någon grupp av dem: NAFALT) medan det finns en manlig könsroll.

  /En Stilla Undran

  SvaraRadera
 10. Könstroll som pratar mansroll.
  /Senior

  SvaraRadera
 11. Feministtroll eller rabiesfeminister?
  Seglora Smörja har ingen botten.

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.