En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

torsdag 13 juni 2013

Män ger krönikör kväljningar"Män ger mig kväljningar", är rubriken på en krönika av Seher Yilmaz på Nyheter24. Att döma av hennes reaktioner på Twitter var hon åtminstone inte missnöjd med den rubriken.

Hade någon skrivit en krönika med rubriken "Kvinnor ger mig kväljningar" på Nyheter24 så hade krönikören antagligen brännmärkts som sexist och sparkats ganska omgående.

Seher Yilmaz skriver:

"Det är väldigt sällan en enskild man ger mig kväljningar. Men patriarkatet, där män som grupp är representerad, gör mig fruktansvärt illamående".

Demonisering av en samhällsgrupp som är födda med ett visst kön, alltså. En sexistisk konspirationsteori dessutom.

Därtill skriver hon:

"Ja, män kan också diskrimineras och all form av diskriminering är dålig. Skillnaden är att alla dessa männens berättelser handlar om individuell diskriminering. Det kommer aldrig att få mig att sluta fokusera på kvinnor. Anledningen till det är väldigt enkel: det är fortfarande kvinnor som utsätts för strukturell diskriminering".

Sedan gör Seher Yilmaz en uppräkning över hur kvinnor statistiskt sett missgynnas i samhället. Men det går enkelt att göra en liknande uppräkning över hur män statistiskt sett missgynnas i samhället.

Där är missgynnandet av könen likartat, men med skillnaden att fallen med mäns missgynnande sällan räknas upp av tidningarnas krönikörer. Vidare:

*Män diskrimineras i lagstiftningen, bland annat i Föräldrabalken. Kvinnor diskrimineras inte i lagstiftningen.

*Det går utmärkt att demonisera män som grupp i etablerade media, vilket Seher Yilmaz' krönika är ett bra exempel på. Men det är inte genomförbart att demonisera kvinnor som grupp i etablerade media.

För att travestera Seher Yilmaz: hennes krönika kommer aldrig att få mig att sluta fokusera på diskriminering av män.

Tipstack: Toklandet,

BloggatBashflak som har noterat och kommenterat att Seher Yilmaz även har en högt uppsatt position i fackförbundet Unionen.

Nu till de goda nyheterna: Ekvalists syskonblogg Genusdebatten skriver att besökarantalet är så högt hos dem att de tvingas köpa dyrare lösningar hos sitt webbhotell. Donationer efterfrågas.

Denna blogg får också stadigt ökande besökssiffror, även om det inte har påverkat bloggen ekonomiskt.

Många fler har kommenterat senaste veckan jämfört med tidigare - vassa kommentarer som dessutom håller en god ton som jag ser det. Enda kruxet är att jag numera inte hinner svara på kommentarer i samma utsträckning. Ber om överseende med detta! Fortsätt kommentera - ju fler vi är som reagerar, desto skarpare blir den samlade analysen och desto svårare blir det att ignorera oss som politisk kraft.

4 kommentarer:

  1. Könsrasister på maktpositioner som tex Anna Serner och Maria Arnholm gör mig illamående. Verklighetsfrånvända manshatar-journalister med feminism som blind religion är också ganska obehagligt.

    SvaraRadera
  2. "Hade någon skrivit en krönika med rubriken "Kvinnor ger mig kväljningar" på Nyheter24 så hade krönikören antagligen brännmärkts som sexist och sparkats ganska omgående."

    Ja men det är ju en helt annan sak. För att könsmaktsordningen.

    SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.