En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

torsdag 20 juni 2013

De flesta drunkningsoffer och trafikoffer är mänSvD och DN skriver om en studie vid Karlstads universitet som visar att omkring 80 procent av drunkningsoffren i Sverige är män, om självmorden räknas bort. Den höga andelen män kan kopplas till mäns förhöjda riskbeteende.

Finlandssvenska YLE skriver om en annan effekt av mäns risktagande:

"Mellan 2001 och 2011 dog 358 000 män och 113 000 kvinnor i trafiken i EU. Under de senaste åren har trafikolyckorna minskat en aning".

Det är alltså inte alltid så att mäns riskbeteende gör att alla män blir framgångsrika VDar, rockstjärnor eller börsklippare. De risktagande männen kan istället bli drunkningsoffer, trafikoffer eller narkomaner.

Och så frågar jag mig i vanlig ordning: om nu patriarkatet och könsmaktsordningen existerar, hur kommer det sig då att kvinnor inte drabbas värst av drunknings- och trafikolyckor?

4 kommentarer:

 1. Du får väl åka till Gotland och fråga dem, liksom passa på när de ska tala om vad manlighet kostar ;-)

  http://www.almedalsveckan.info/event/user-view/13689

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det eventet har diskuterats här: http://ekvalist.blogspot.com/2013/06/manlighetens-kostnader-diskuteras.html

   Radera
 2. Återigen lyser din okunnighet igenom. Patriarkatet och Könsmaktsordnigen kan även vara negativt för män (i vissa sällsynta fall). Så för att få färre manliga drunkningsoffer, trafikoffer och narkomaner är mer feminism: kvotera in kvinnor som vd:ar, i musikbranschen och alla andra branscher som vi feminister tycker är attraktiva, problematisera mansrollen och inför mansskatt!

  SvaraRadera
 3. Glasklar logik igen! Dessutom: det räcker uppenbarligen inte med att ha genusperspektiv inom förskolan. Vi måste börja tidigare, med spädbarnen. Könsneutrala kläder, filtar och leksaker i DDR-grått från dag 1 i alla barns liv.

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.