En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

lördag 1 juni 2013

Seriestripp om könsstympat barn väcker religiös vrede


Denna norska seriestripp om könsstympning av barn har anklagats för att vara antisemitisk. Jag kan inte se några tecken på att figurerna i serien är judar. De kan lika gärna vara muslimer eller kristna. Många pojkar med kristna föräldrar i anglosaxiska länder könsstympas och det gör även många barn till muslimska föräldrar.

Snarare är seriestrippen en grafiskt överdriven kritik mot att pojkar och flickor könsstympas av religiösa skäl över huvud taget. Tecknaren förklarar själv så här:

"Jag försökte göra en parodi på religion - men det är inte en speciell eller specifik religion eller ett specifikt folkslag jag har tecknat, det är varken ett pojkbarn eller ett flickebarn, bara ett barn. Teckningen har ett allvarligt tema".

Men European Jewish Congress kallar teckningen för ett "hatbrott" och ska försöka vidta rättsliga åtgärder mot den norske tecknaren.

Läs mer på SvD och hos Maukonen.

Äldre blogginlägg om könsstympning:
Könsstympning: låt vuxna människor bestämma själva

4 kommentarer:

 1. Oerhört upprörande. Tack för bra bloggpost!

  SvaraRadera
 2. Det är inte klokt att när det gäller just små pojkars kroppsliga integritet (att slippa kirurgiska ingrepp i könsregionen), så är det ofta helt tyst - eller infekterat av religiösa argument.

  SvaraRadera
 3. Tack! Håller med!

  SvaraRadera
 4. Stockholm Syndrom29 november 2014 00:02

  Omskurna killar blir aldrig tennis stjärnor ;)

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.