En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

måndag 17 juni 2013

Manliga musiker påstås vara värda mestKristin Lundell skriver i en SvD-krönika att manliga musiker har högst status. Musikvärlden påstår hon är ett "system" grundat i "maktstrukturer":

"Det är ett system som mäts i enheter med namn som Dylan, Springsteen, Young och Zappa. Det är givetvis inte så mycket en absolut sanning som ett resultat av maktstrukturer. I en vit mans värld är det logiskt nog också musiken som han relaterar till som tilldelas högst status".

Jag tycker att Kristin Lundell osynliggör många duktiga kvinnliga musiker i sin krönika. Jag känner till en rad kvinnliga superstjärnor som Cher, Dolly Parton, Rihanna, Beyoncé, Aretha Franklin, Pink, Lady Gaga och Madonna. Whitney Houston som avled för ett tag sedan skulle ha räknats dit om hon levde.

Men musiken är ändå en mansdominerad värld. Jag tror att det kan ha att göra med att det krävs ett stort mått av risktagande för att våga satsa på en karriär som musiker. Många musiker som misslyckas med sina karriärer lever på samhällets botten. Och risktagande är en typiskt manlig egenskap.

Det är samtidigt lite lustigt att Kristin Lundell beskriver världen som en vit mans när världens mäktigaste politiker, Barack Obama, är mulatt.

Bloggat: Kimhza Bremers Bodega

Bonustittning: En karikatyr av en manshatande genusfanatiker finns porträtterad i nedanstående lilla film.


Gertrud Rask - Genuskartläggaren from Milan Ovrlinic on Vimeo.

Videotips via Rocki.

5 kommentarer:

 1. Så den gode Lundell menar att patriarkatet och strukturerna tvingar kvinnorna att gilla manliga musiker som Springsteen ?För det finns ju bevisligen många kvinnor som gör det.

  Förutom de kvinnliga musikerna som hon har osynligjort så har hon gjort detsamma med "svarta" musiker som Tupac,Dr Dre,Notorious BIG
  Sammy Davis med många fler.Det finns naturligtvis världsnamn från andra länder också som hon inte vill komma ihåg

  kan personligen säga att jag gillar kvinnliga artister som Robyn,Säkert,Marit Bergman,Lykke Li med flera. Är det patriarkatet som har tvingat mig till det också eller är jag en smygfeminist ;-).

  Vi har nu nämnt ett antal kvinnliga storstjärnor
  så det går bevisligen att slå sig fram i musikvärlden om du har talangen och viljan..
  De som lyckas har väl en väl så hög status som ovanstående nämnda manliga artister.

  Men Lundell har väl inget annat att skriva om än
  de förhatliga vita männen och förtrycket av kvinnorna. Hoppas att hon slutar på SVD och går över till DN så att vi kan samla alla genustokarna i en tidning..

  Pelle2

  SvaraRadera
 2. Instämmer! Superstjärnorna Michael Jackson, Louie Armstrong, Curtis Mayfield, James Brown, Smokey Robinson, Jimi Hendrix, Bob Marley och Prince passar inte heller in bland vita manliga musiker. Varför osynliggör Kristin Lundell dem?

  SvaraRadera
 3. Rubriken ”Grunden för kvalitet är en vit gitarrman” blir också lite märklig när man betänker att gitarrsuperstjärnor som Jimi Hendrix, Slash och Tom Morello knappast kan kallas vita. Och på Rolling Stones lista över världshistoriens 10 främsta gitarrister är 40% svarta. Dock är alla män, antagligen är det där skon klämmer, så Lundell saltar det hela lite med ett imaginärt rasistperpektiv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla män blir vita när de blir framgångsrika.

   Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.