En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

fredag 31 maj 2013

Farlig marginalisering av unga män



Att pojkar får lägre betyg än flickor i skolan är inte bara ett problem ur jämställdhetsperspektiv. Frågan kan få allt större följdverkningar.

Statsvetarprofessor Bo Rothstein (pdf-fil) talar om "de tredubbelt ratade" unga männen - en växande andel av dem får ingen utbildning, inget fast jobb och ingen partner att bilda familj med. De riskerar att söka sig till extremiströrelser och kriminella organisationer.

Karin Rebas på Corren är inne på samma spår i en färsk kolumn.

"En aspekt som förtjänar större uppmärksamhet är frågan: vad gör vi med alla unga arga män? Vilka framtidsutsikter erbjuds de unga män som i dag upplever att de är förlorare? Enligt Li Bennich-Björkman, skytteansk professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, kräver ett fungerande modernt samhälle samtycke från två grupper: den resursstarka medelklassen och de unga männen. Den svenska välfärdsstaten lyckades länge få stöd från båda grupperna. Men efter hand började medelklassen kräva en skola med mer utrymme för kreativitet och utveckling. I den förändringen uppstod ett annat problem: de unga män som blev utslagna i processen. 
(...) 
Men en sak är säker: det är farligt att tro att män alltid är starka och per automatik är vinnare. I dagens samhälle samlas männen i både botten och toppen. 
Och ett samhälle där en stor grupp unga män inte känner att de har en ljus framtid riskerar att bli en farlig plats att leva".
Om detta i andra medier: Expressen, SvD, Dagens Samhälle, Barometern

3 kommentarer:

  1. Så sant, så sant!

    SvaraRadera
  2. Väl skrivet om en mycket viktig iakttagelse. Det jag inte begriper är varför den "vänster" som annars projicerar fascism i varje gathörn inte förmår ta till sig detta scenario där underklassens män av olika etnicitet pucklar på varandra medan resten isolerar sig i "gated communities".

    För övrigt är ju Bo Rothstein inte bara analytiskt skarp, han har också förmågan att utrycka sig på ett slagkraftigt sätt. Ett par citat från Barometern ovan:

    "Varför dessa skillnader har uppstått är dock mer oklart – Rothstein uppger sig inte ha funnit någon genuspedagog som har studerat saken. Lika oklara är skälen till den politiska passiviteten, som gränsar till acceptans."

    "Vad kan detta tänkas innebära? Enligt Rothstein finns goda skäl att tro att ”detta blir ett tämligen bökigt och till stora delar otäckt samhälle”.

    Erik S

    SvaraRadera
  3. Tackar! Bra kommentar, Erik S.

    "Rothstein uppger sig inte ha funnit någon genuspedagog som har studerat saken".

    Själv har jag inte funnit någon genuspedagog som har studerat någon situation alls där män/pojkar missgynnas i relation till kvinnor/flickor. Manliga nackdelar blir som en blind fläck för alla som använder könsmaktsteorin som ledstjärna. Ett jungfrueligt forskningsområde, hade jag tyckt om jag vore genusforskare.

    SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.