En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

tisdag 7 maj 2013

Brandbekämpare


Både män och kvinnor kan jobba med att bekämpa och förebygga bränder.

Precis som både män och kvinnor kan begå brott.

Jag tycker därför att det är bra att det könsneutrala ordet gärningsperson har utsikter att ersätta gärningsman i vår vokabulär.

Det skulle behövas ett könsneutralt substantiv för att beskriva denna kvinna i relation till ett av brotten hon har dömts för. Kvinnlig våldtäktsman låter knasigt. Jag har inget bra förslag tyvärr.

Däremot har jag ett förslag till vad brandman skulle kunna ersättas av. Jag vill slå ett slag för ordet brandbekämpare.

Gislaveds kommun har ett annat förslag: handläggare. Det ska locka fler kvinnor till yrket tror den ansvarige chefen. Men handläggare säger inte mycket om vad yrket handlar om.

Om ett namnbyte från brandman till brandbekämpare kan locka fler kvinnor till yrket så ser jag det som önskvärt. Men jag är meningsmotståndare till dem som nödvändigtvis vill ha en 50/50-fördelning mellan könen i olika yrken. Kompetensen och de naturliga förutsättningarna bör styra.

Av någon underlig anledning har det förekommit att det inom brandkårens genusarbete har tummats på de fysiska kraven för att få jobb inom brandkåren. Det är huvudlöst.

Den som har bäst kompetens och bäst förutsättningar att jobba inom brandkåren bör få jobb där i första hand om personen önskar det. Oavsett kön, etnicitet och sexuell läggning. Huvudsaken är att det inte brinner.

Övriga dagstidningar: Arbetet, SvD, Skånskan, SR, Metro

Bloggat: Toklandet

6 kommentarer:

 1. Brandsoldat finns ju alltid annars :)

  SvaraRadera
 2. Då bör man också göra om sjuksköterska till det neutrala sjukskötare, men då kommer garanterat några att klaga på att det mer kopplas till man eftersom det tar avstånd från sjuksköterska. Man är norm och det är fel.

  Hur man gör har man rumpan bak. Tror faktiskt att de kvinnor som faktiskt fixar brandmansyrket kan göra det jobbet lika bra oavsett epitet. De män som fixar och jobba inom vården klarar ju av att vara t ex uska. Vad jag vet kräver manliga uskor inte att bli kallade usk.

  SvaraRadera
 3. Anonym: Brandsoldat låter gammalt och hederligt! Jag kan gå med på det.

  AV: det känns något mer angeläget att byta gärningsman mot gärningsperson än att byta brandman mot brandbekämpare eller undersköterska mot något könsneutralt tycker jag. Håller med om att det är svårt att byta uska och ssk mot nåt lämpligt. Men sjukskötare är väl inte mer maskulint än djurskötare eller lärare?

  Gärningsman befäster könsstereotypa föreställningar att bara män begår brott och eftersom mäns brottslighet är ett populärt inslag i demoniseringen av män så vill jag gärna ha bort ordet gärningsman.

  SvaraRadera
 4. Självklart är det bara ett problem med "manliga" yrkesbeteckningar och inte kvinnliga.Det har hyllmeter av feministisk forskning visat ;-)

  /Pelle2

  SvaraRadera
 5. Om Ingrid Carlqvist kunde släppa sin mani för muslimer skulle hennes artiklar få större uppmärksamhet: Jämställd brandkår är livsfarlig (http://www.d-intl.com/jamstalld-brandkar-ar-livsfarlig/?lang=sv#.UYnd4JPzU8g) och Flera sjukskrivna efter avslöjandet om de kvinnliga rökdykarna (http://www.d-intl.com/flera-sjukskrivna-efter-avslojandet-om-de-kvinnliga-rokdykarna-3/?lang=sv#.UYndtJPzU8g)

  SvaraRadera
 6. Pelle2: Haha!
  Malte: Håller med!

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.