En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

söndag 19 maj 2013

Kvinnoklubb mot patriarkatet

Angelica Heikkinen

Socionomstudenten och feministen Angelica Heikkinen skriver på SVT Debatt att hon har varit med om att starta en klubb för endast kvinnor på en känd bar i Stockholm.

Jag tycker att det är helt ok att starta herrklubbar eller damklubbar. Bara det görs med respekt för den uteslutna kategorin - att man inte gör det med motiveringen att de uteslutna personerna är sämre människor på något sätt.

Det lyckas inte Angelica Heikkinen med, utan hela hennes artikel är en lång drapa om hur hemska män är och hur synd det är om kvinnor.

Central för artikelns resonemang om varför klubben behövs är teorin om patriarkatet, som jag menar är en konspirationsteori:

"Detta har att göra med patriarkala strukturer och vad man än tycker och tänker om dem, så existerar de. De patriarkala strukturerna bygger på att kvinnor är underordnade män, och för att dessa strukturer ska kunna upprätthållas, krävs det att kvinnor får mindre plats".

Men om patriarkatet existerar, hur kommer det sig då:

- att det är accepterat att demonisera män på SVT Debatt men inte att demonisera kvinnor?
- att pojkar får lägre betyg i gymnasiet än flickor?
- att kvinnor är överrepresenterade inom den högre utbildningen?
- att kvinnor har en priviligierad ställning jämfört med män i Föräldrabalken och andra delar av lagstiftningen?
- att män är överrepresenterade som offer för våldsbrott?
- att de flesta som sitter i fängelse är män?
- att tre av fyra hemlösa är män?
- att män dominerar bland alkoholister och narkomaner?
- att mäns självmordsfrekvens är dubbelt så hög som kvinnors?


Till exempel. Olika kön har olika fördelar och nackdelar i olika situationer.

Annars är det bara att gratulera Angelica Heikkinen för den gratisreklam hon har fått för sin klubb genom sin hatpropagandaartikel. Det skulle inte McDonalds, CocaCola eller IKEA få på samma sätt, gissar jag.

Och jag hoppas inte att Angelica Heikkinen får utrymme för sin skeva manssyn i arbetet när hon kommer ut på arbetsmarknaden som färdig socionom. Men det är nog tyvärr en fåfäng förhoppning.

Bloggat: Rocki

4 kommentarer:

 1. Det är ju också spännande att hon beklagar sig över att hon blir bedömd av männen på tunnelbanan och på krogen medan hon själv,enligt en kommentar jag läste,åker till spanien och spanar in män på klubbarna där.Då är det inget problem med att det ena könet bedömer det andra som en potentiell partner. Dubbelmoral någon ????
  Pelle2

  SvaraRadera
 2. Ja, vi får väl hoppas att Angelica i konsekvensens namn slutar objektifiera sina medmänniskor på krogen. Samt att Angelica åldras fort så hon snart slipper så många besvärande blickar.

  SvaraRadera
 3. Detta med att pojkar har sämre betyg i skolan & är underrepresenterade på högre utbildningar har mycket med genus att göra. Pojkar uppfostras alldeles för ofta i synen att det är OK att de härjar, att de ska vara stora & starka, tuffa. Deras känslor bemöts inte på samma sätt som en flickas. Sorgligt, eller hur? Många föräldrar skrattar åt pojkars bus & hyss & avfärdar det med "Boys will be boys". När de sedan börjar förskola & skola har pedagoger & lärare samma skeva inställning. ALLT handlar om könsroller. Könsroller gynnar alltså varken kvinnor eller män, även om det är helt sant att vi lever i ett patriarkalt samhälle, där män är det främsta könet & har helt andra privilegier än kvinnor.

  SvaraRadera
 4. Jessica! Din kommentar fastnade av någon konstig anledning i spamfiltret, så jag godkände den nyss. Jag delar delar av din problembeskrivning, men inte dina underförstådda förslag till lösning.

  Könstillhörigheten har olika nackdelar - men också olika fördelar som vi inte behöver bortse från.

  Jag håller inte med dig om att patriarkatet existerar, bland annat beroende på att

  - Kvinnor uppger sig vara mer nöjda med livet än män enligt World Happiness Report
  - Män utsätts för mer våld och större andel dödligt våld
  - 75% av de hemlösa är män
  - 2/3 av självmorden begås av män
  - Män diskrimineras i lagstiftningen men inte kvinnor
  - Majoriteten av alkoholisterna, narkomanerna och fängelsekunderna är män
  Etc.

  Det finns alltså, som jag ser det, olika fördelar och nackdelar med könstillhörigheterna. De nackdelar som utgör diskriminering vill jag bekämpa.

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.